Svenskt silver i handbolls-VM

Gottfridsson: Hoppas svenska folket är besviket

Sverige föll i VM-finalen mot Danmark.

Trots en bra svensk start kunde vårt grannland ta sitt andra raka VM-guld.

– Det är oerhört tungt. Vi bränner lite för mycket, säger Jim Gottfridsson.

Sverige spelade sin första VM-final på 20 år, med en halv trupp utan mästerskapsrutin.

Trots 13 lika i halvtid och svensk ledning i inledningen av andra blev det svenskt VM-silver efter 24–26 mot Danmark, med en storspelande Niklas Landin i mål.

Hade gjort läxan

Hampus Wanne och Sverige fick hål på världsmålvakten Niklas Landin i det första anfallet. Sedan följde strålande straffskytte av Lucas Pellas och några fullträffar av Lukas Sandell, som landslagsdebuterade i detta VM.

Första danska räddningen dröjde till den femte minuten, och sedan stoppade Landin flera försök från de blågula kantspelarna.

Danmark hade också gjort läxan, då de var extremt snabba i hemjobbet – vilket störde det svenska kontringsspelet, som varit framgångsreceptet i VM.

– De löper enormt bra tillbaka, säger experten Claes Hellgren i TV6.

Danmark gick sedan ifrån till två bollars ledning, men Sverige kom tillbaka. I slutminuterna av första stoppade Andreas Palicka danske stjärnan Mikkel Hansens strafförsök.

I paus var det sedan 13 lika.

Stoppade 15 bollar

201 centimeter långe Landin, som i förra VM blev framröstad till bästa målvakt, fortsatte göra det svårt för Sverige i andra halvlek och stoppade totalt 15 bollar i finalen.

Och när det danska skyttet fortsatte vara så bra som det varit mästerskapet igenom, kunde de regerande OS- och världsmästarna rycka ifrån. Ett ryck som Sverige aldrig kom i kapp.

– Man vill aldrig bli ihågkommen som en förlorare. Nu lämnar vi här som förlorare. Man vill alltid avsluta med ett guld. Men med lite perspektiv är vi såklart stolta över silvret och prestationen vi gjort, säger Jim Gottfridsson och fortsätter:

– Jag hoppas silvret betyder väldigt mycket för svensk handboll. Men jag hoppas också att svenska folket är besviket. Vi vill ju bli ihågkomna som guldmedaljörer.

”Extremt besviken”

Danmark vann VM-finalen med 26–24.

– Vi gav allt. Men som kapten står jag här extremt besviken. Men en vacker dag kommer jag vakna upp och se på medaljen med en enorm stolthet, säger Andreas Palicka.

Hampus Wanne, som gjorde över 50 mål i mästerskapet, var besviken över Sveriges första halvlek – trots likaläge i halvtid.

– Det hade varit det största i min karriär. Skillnaden är den danska målvakten Niklas Landin i dag. Vi gjorde en dålig halvlek och ändå hade vi 13 lika mot Danmark, säger han i TV6.

Landin spikade igen i danska målet
Landin spikade igen i danska målet
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.