Wennerholm: Kan bli Sveriges roligaste VM på 10 år

avMats Wennerholm

Publicerad:
Foto: JIMMY WIXTROM

Bauhaus-galan har återuppstått från de döda.

Räddad av namn som Lovisa Lindh och Daniel Ståhl.

Alla årets tidiga svenska framgångar drog 10 000 till Stockholms Stadion - och de gick inte hem besvikna.

Stadiongalan hade få internationella toppnamn att skryta med den här solstekta dagen på Stadion.

Men det blev en blågul fest och en världstid på 100 meter.

Det räckte.

Det fyllde på de läktare som såg så glesa ut när galan började, men som tätnade mer och mer under tävlingens gång och till slut gav den där inramningen jag trodde var historia. Till slut var det 10 144 åskådare där på läktarna, enligt tävlingschefen Jan Kowalski.

Ett jättekliv

Nog för att galan ska gå med plus i år för första gången på flera år av underskott. Det är ingen garanti för en fortsättning, men ändå ett jättekliv jämfört med den kris och ständiga konkurshot som vilat över galan de senaste åren.

Räddningen?

Svensk friidrott som fått ett lyft den här säsongen, en rivstart som väckt intresset igen. Och det bara fortsatte den här soliga eftermiddagen på Stockholms Stadion.

Lovisa Lindh hade en ny kamp mot klockan och det svenska rekordet på 800 meter, då hon sprang in på 1:59.41, hennes näst snabbaste tid någonsin och exakt samma hundradel som hon hade i semifinalen i OS i Rio. Lovisa har fått en raketstart på säsongen och tidigare har hon alltid varit som snabbast på mästerskapen. Det luktar till och med lite medaljchans i London. Bara lite, visserligen, men en omöjlig tanke bara för ett år sedan.

Vårt största medaljhopp i VM

Och Daniel Ståhl i en ny kamp om segern i herrarnas diskus, där han kastade längre än i Oslo senast (68.13), men blev slagen 23 centimeter av världsledande (68.88) jamaicanen Fedrick Dacres.

Ståhl är Sveriges klart största medaljhopp i VM i London i augusti och medaljer på VM är ingen som händer varje gång. På de fyra senaste VM i friidrott har det blivit en enda - Abeba Aregawis guld på 1500 meter i Moskva 2013 under hennes tillfälliga flirt med svensk friidrott.

Men Daniel Ståhl har tagit ett enormt kliv den här säsongen. När jag jämför med hans resultat i början av säsongen i fjol, så har han höjt sig fem meter i snitt. Från dryga 63 till strax över 68 meter. Det här var femte utomhustävlingen i år som han passerade den gränsen.

Och precis som när det svenska friirottsundret brakade loss i början av 2000-talet, drar de bästa med sig andra.

Visade VM-form

Gladast på Stadion var Sofie Skoog som seglade över VM-kvalhöjden 1.94. Tangerat personbästa och Sofie grät av lycka efter några tunga resultat i säsongsinledning. Nu kan OS-sjuan koncentrera sig helt på VM i augusti.

Angelica Bengtsson gjorde ett försök på nya svenska rekordhöjden 4.75, men hade otur och landade på ribban. Hon fick bryta tävlingen, stannade på 4.65, men visade att hon är i samma form som när hon blev VM-fyra i Peking 2015.

Det ser ljust ut för friidrotten igen och då räknar jag dit Michel Tornéus som var mindre nöjd med sin insats, trots att han hoppade 8.06 i godkänd vind. Och Meraf Bahta som var fyra sekunder från sitt eget svenska rekord på 3 000 meter.

Ett succédrag av galan

Och den publik som kom fick även se världens tredje snabbaste hundrameterslopp någonsin, då kanadensaren Andre de Grasse sprang på 9.69. Medvinden var hela +4.8, men ändå. Bara världsrekordhållaren (9.58) Usain Bolt och amerikanen Tyson Gay (i +4.1) har sprungit snabbare.

Nej, den här flytten till en familjevänlig söndag eftermiddag blev en succé för Bauhaus-galan.

Och även om det alltid kommer regniga dagar, så der det ljusare ut än på länge denna friidrottssommar 2017.

Det kan bli Sveriges roligaste VM på tio år när tävlingarna startar i London den 4 augusti.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM