Gamla vännerna berättar om mörka baksidan: ”Var helt isolerad”

Publicerad:
Uppdaterad:
Håkan Carlqvist har gått bort.
Foto: Bildbyrån
Håkan Carlqvist har gått bort.

Håkan Carlqvist har gått bort och sörjs av en hel motorsportvärld.

Men det fanns också en mörk baksida i den folkkäre profilens liv.

– Jag tror att han inte ville ha kontakt med någon på grund av att han hade fruktansvärda smärtor, säger Jonas Hagren, som tidigare hade en nära kontakt med Carlqvist.

Håkan ”Carla” Carlqvist är en av de största, och bästa, i svensk motor genom tiderna.

Han blev världsmästare 1979 och 1983 samt tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983.

Han blev också folkkär tack vare sin hårda inställning och stora vinnarskalle och motorvärlden och idrotts-Sverige sörjer nu Carlqvists död.

Men det fanns också ett mörkt livsöde.

Flera personer som Sportbladet pratat med, och som hade kontakt med profilen, berättar om hur han dragit sig tillbaka och klippt banden både till vänner, gamla kollegor och motorsporten.

Bröt kontakten

Han bodde, sedan i mitten av 90-talet, utanför Marseille i Frankrike och ville inte bli kontaktad av någon.

Varken av journalister eller tidigare vänner.

– Jag har försökt att ringa honom genom åren, men han har inte velat prata. Och det måste man ju respektera. Han har inte heller visat sig under någon tävling eller så, säger Jonas Hagren, som driver motormagasinet Race och haft en nära kontakt med Carlqvist sedan 1975.

Men de senaste åren har de varken träffats eller hörts.

– Det sista han sa till mig när vi pratade senast för många år sedan var att han hade fruktansvärda smärtor. Och jag tror att det var orsaken till att han ville vara ifred.

Carlqvist drabbades av en olycka i samband med inspelningen av ett tv-program i TV 3 i april 1997 som höll på att kosta honom livet. Han skadade bäckenbenet, skar sönder huvudpulsåderna i ljumsken och fick leva i sviterna av sina skador resen av livet.

”Var isolerad”

Tommy Allansson, nu sammankallare i styrelsen i motocrosssektionen på Svemo, Svenska motorcykel - och snöskoterförbundet, var tidigare vän med Carlqvist och berättar också att han varit helt isolerad i Frankrike de senaste åren.

– Vi har inte haft någon kontakt. Men han är en av våra absolut största genom tiderna, hade en jäkla vilja. Det är jättetråkigt att höra att han gått bort, säger Allansson.

Även Magnus Markenfelt, ledamot i samma styrelse, kände Carlqvist personligen.

– Vi var klubbkamrater. Han var min idol och någon jag såg upp till. En skön kille som hade en jäkla vinnarskalle.

Håkan Leeman, ordförande i (Svemo), reagerade så här på beskedet:

– Att det är alldeles för tidigt. 63 år är ju ingen ålder. Det är en stor förlust för svensk motorcykelsport givetvis, med de meriterna han har, säger han till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE