”Är roligt att det ser sämre ut för Norge”

Faktumet som talar för en svensk storhetstid: Vi som har diamantsäcken

avErik Karlsson, Patrik Brenning

Foto: Bildbyrån
Stina Nilsson och Ebba Andersson

Tre svenska supertalanger hade huvudroller när svenska skidlandslaget höll pressträff.

En helt annan verklighet än hos grannlandet Norge.

– Det ser ju bra ut... För oss, säger Stina Nilsson.

När det svenska skidlandslaget har pressträff i Stockholm tar tre supertalanger plats på podiet bredvid mer rutinerade Anna Haag och Ida Ingemarsdotter. Där sitter 24-åriga Stina Nilsson som med sina nio världscupsegrar förra säsongen satte nytt svenskt rekord, bredvid henne 20-åriga Ebba Andersson som vunnit tre JVM-guld och förra säsongen var med och tog VM-medalj i damstafetten samt 22-åriga Anna Dyvik som har två guld från U23-VM och i år är garanterad en plats i världscupen fram till jul efter sin triumf i Skandinaviska cupen.

Norge? De har ingen åkare i landslaget under 26 år.

”I Sverige är det väldigt bra”

– Oj, säger Stina Nilsson uppriktigt förvånad och fortsätter:

– Det ser ju bra ut... För oss! Men man har ändå haft på känn ganska länge att det fylls på bra underifrån. Det är en trygghet för oss att det ser bra ut inför framtiden.

Är det en svensk storhetsperiod på gång?

– Det får vi se då men vi har absolut en bra grund för att det ska kunna bli så.

Anna Dyvik gläds också åt siffrorna.

– I Sverige är det ju väldigt bra. Vi har en väldigt stark tjejfront som kommer nu som är yngre så det är väldigt kul och det är så klart roligt att Norge har det lite sämre än oss, säger Dyvik.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET
Anna Dyvik

Tänker man så?

– Ja, lite. Det är klart att man hejar på sitt eget land. Det känns väl bra.

Dyvik pekar själv på den breda armadan av talanger på väg upp som en av anledningarna till att så många av dem också fortfarande satsar på skidåkningen.

”Gäller att slipa diamanterna”

– Det är många av oss yngre som är väldigt nära vänner och det har gjort att vi även umgås mycket och sparrar varandra väldigt mycket. Vi stärker varandra och jag tror faktiskt att det är det som gör att många fortsätter för du stöter på några tuffa år när du blir senior men om man då har ett väldigt bra klimat runt sig så stärker det en och gör att man kämpar på de där tunga åren och då kanske det släpper.

Mer rutinerade Ida Ingemarsdotter trycker samtidigt på vikten av att nu förvalta det fina svenska utgångsläget inför framtiden.

– Vi har jättemånga unga åkare men nu är det som när du har diamantsäcken, det gäller att slipa till alla så kan det bli fantastiskt bra.

”De säger att det är kris”

Sveriges damtränare, norrmannen Ole-Morten Iversen, känner igen snacket om det ålderstigna norska laget.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

– De säger att det krisar nu. Men jag har varit med så länge att jag tycker att det kanske är lite hårt. Men allt går i vågor och Norge har haft en fantastisk bra årgång i några år, men de börjar bli ganska gamla nu.

Är det ett maktskifte på gång?

– Ja, jag hoppas det. Jag hoppas vi kan slå Norge ännu oftare än i fjol. Det finns ingen anledning att tro att vi inte skulle klara av det.

Så lite norsk kris är det kanske?

– I år har Norge det bästa laget på pappret men om tre, fyra och fem år, om vi lyckas ta vara på våra talanger, är jag säker på att vi kan vara lika bra, säger Ole-Morten Iversen.

ARTIKELN HANDLAR OM