Franska lagets drag inför mötet med Sverige

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: FRANCK FIFE / AFP
Sissoko (till höger) ska stoppa de svenska kontringarna.

Franska landslaget kom till Stockholm med ett frågetecken.

En träning senare ser det ut att ha rätats ut: Moussa Sissoko startar på mittfältet mot Sverige.

– Att låta honom spela är ett sätt att försvara sig mot de svenska kontringarna, säger L´Equipes Damien Degorre.

En sak stod klart efter att lagkapten Hugo Lloris och förbundskapten Didier Deschamps haft presskonferens på Friends Arena.

Frankrike kommer inte att underskatta Sverige.

De franska stjärnorna, som var avslappnade och skojade under den lätta träningen, har gjort läxan sedan mötet i höstas där Sverige tog ledningen.

– Vi är lugna och litar på laget. Men vi måste också vara ödmjuka efter den match vi spelade i november. Vi vet att matchen kommer att vara komplicerad. Det gäller att vi är fokuserade, säger Didier Deschamps och fortsätter:

– Det är ett lag som ändrats sedan Zlatan (Ibrahimovic) har slutat. De spelar i ett system med 4–4–2, med två centrala anfallare och med spelare på kanterna som tillför snabbhet. Durmaz, känner vi från spel i franska ligan, och den spelare som kan göra skillnad är Emil Forsberg. Han har snabbheten, han har ett bra tillslag och kan göra ett stort avtryck i matcherna, säger Didier Deschamps.

Sissoko ska spela

Just kontringarna är en utmaning för fransmännen.

– De har en stor snabbhet längst fram. Vi tappade boll ett par gånger senast och det omsattes i farliga omställningar. De har talang för att att göra skillnad, säger målvakten Hugo Lloris.

För att säkra upp balansen i laget ser Didier Deschamps ut att välja Moussa Sissoko på mittfältet. Detta slår L´Equipe fast efter torsdagens stängda träning.

Det fanns en viss osäkerhet kring valet då Tottenhamspelaren haft varierad speltid i klubblaget och när Frankrike mötte Paraguay i fredags spelade Ousmane Dembélé från start. Men nu ser Dortmund-stjärnan ut att petas.

– Det är två olika profiler på de spelarna, med olika register. Ousmane är mer offensiv, säger Didier Deschamps.

Moussa Sissoko kom in i det franska laget under EM och var en av de spelare som gjorde skillnad.

– Han har spelat länge i det franska landslaget, han var laget bästa spelare i EM-finalen. Han har större erfarenhet för sådana här matcher, säger L´Equipes journalist Damien Degorre.

”Antoine mår bra”

En annan förändring jämfört med matchen i fredags är att Raphaël Varane går in som mittback. Han spelade som bekant en Champions League-final i lördags.

–– Varane fick ett anpassat träningspass efter sin ledighet, säger Didier Deschamps.

Det innebär i sin tur att Laurent Koscielny får spela till vänster och inte som i fredags till höger som mittback, vilket är mer naturligt för Arsenalspelaren.

Frankrike kommer att spela i sitt system som växte fram under EM förra sommaren.

En nyckel var att få in Antoine Griezmann bakom en tydligare uppspelspunkt, som blivit Olivier Giroud.

Didier Deschamps är nöjd med vad stjärnan Griezmann levererar men vill också se en förändring.

– Antoine mår bra. Även om det varit en del kring det beslut som är fattat av Uefa kring hans klubb (Atletico Madrid) och hans eget beslut att stanna, så vet jag vad han kan medföra. Han är en ledare när det gäller teknik och målskytte. Vi vet vad han kan, men ibland är han lite för generös, han går lite för långt ner mot försvaret. Jag ser honom gärna lite högre upp i de ytor han kan hota, säger förbundskaptenen.

Publicerad: