”Tänkte han skulle få lön, nu blir det inte så”

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET
SPORTBLADET

OS slutade i tårar.

Men nu har Angelica Bengtsson påbörjat resan mot revansch Tokyo.

Med en UV-lampa och en längdhoppssatsning – men också med sämre SOK-stöd än någonsin.

– Det är tråkigt, säger hon.

Under hela sin aktiva elitakarriär hade Angelica Bengtsson blickat fram emot OS i Rio, i hennes andra hemland Brasilien.

Men OS-drömmen dog redan i kvalet.

– Jag ville bara flyga, det är inte alltid man kan det, sa hon tårögd.

Men efter en hel träningsvinter, endast avbruten av en spontantripp till inomhus-EM där hon tog brons, har Bengtsson byggt upp en sargad kropp och är redo att jaga revansch på först VM och sedan OS i Tokyo 2020.

”Inte fått ut min fulla kapacitet”

– Kroppen känns bra, jag kan göra det jag vill göra. Jag har flyttat in till Växjö nu och med universitetet får jag tillgång till alla arenor i Växjö, det sparar mig mycket tid, säger Angelica som enligt henne själv tagit stora steg under årets grundträning tillsammans med pappa Glenn och SOK:s styrkecoach Rickard Nilsson.

– Jag har blivit mycket starkare, men också gjort många förbättringar mentalt. Pappa och jag har diskuterat min teknik mer strategiskt. Vi har kommit fram till att jag inte ska vara så galen i styva stavar, utan mer jobba med hoppa tekniskt korrekt.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

– Jag har känt att jag inte fått ut mina fulla kapacitet på tävling, jag har fastnat i tänket att jag ska ha en så styv stav som möjligt men det har gett sämre teknik.

Angelica Bengtsson säger också att hon och pappa jobbar med en ny teknik i stavisättningen. Där ska mer längdhopp hjälpa henne mot högre höjder. Årsdebuten, på den lilla tävlingen Marknadsspelen i Skruv, kommer hon att dubbla längd- och stavhopp.

”Inte sugen på att åka iväg så mycket”

Det är tydligt att 23-åringen trivs i samarbetet med sin pappa och tränare. Men säsongsdebuten på hemmaplan blir ändå årets enda tävling där Glenn kommer finnas med som coach, berättar Bengtsson.

– Han är inte sugen på att åka iväg så mycket, han har mycket att göra på landet.

Ett späckat schema är en delförklaring, men SOK:s brist på stöd är en annan. I en omfördelning av resurserna så prioriteras sommaridrotterna ner under det första året på OS-cykeln.

– I år får vi inget ekonomiskt stöd från SOK, säger Angelica.

Vad tänker du kring det?

– Jag hade tänkt åka på läger i vinter och att pappa kanske skulle kunna få lön för att ha tränat mig för första gången. Men så blir det inte, det är tråkigt. Vi får hoppas det blir annorlunda nästa år.

Hur påverkar det att inte ha pappa med på tävlingar?

– Jag har gjort många tävlingar själv, så det ska nog gå rätt bra. Men för att ta fram topprestationen vill jag ha honom med.

”Installerat en UV-lampa”

Det mesta går ändå, resonerar Angelica ändå. Träningsförusättningarna i Växjö är i toppklass och hoppanalyser kan hon göra på mobilfilmer under tävling. Värre är det med solen som bjuds på träningslägren.

– Men jag har installerat en UV-lampa, haha.

Sitter du mycket vid den?

– Ja, det blir lite grann.

Kanske kan UV-strålarna ge energi nog för en tävlingssommar där VM är höjdpunkten.

– Jag har kommit fyra en gång förut så det är därifrån och uppåt jag tror mig ha kapacitet. Speciellt om man har blivit starkare och snabbare, jag tror jag är på uppgång.

Det var ett diplomatiskt sätt att säga att du tror på medalj...

– Ja, men det är så långt att nå dit.

ARTIKELN HANDLAR OM