Johanna Mattsson tog EM-brons i brottning

Foto: TT
Johanna Matsson

avTT

SPORTBLADET

Johanna Mattsson är tillbaka där hon vill vara – på prispallen.
Hon vann bronsmatchen i 60-kilosklassen mot rumänskan Kriszta Incze med 3–1, gav förbundskaptenen Sara Eriksson Dikanta en brottarkram och fick tag på en blågul fana som hon sprang runt med över huvudet.
– Man vill ju helst vinna men kan man inte det vill man ha medalj. Och man är nöjd varje gång man lyckas ta en, säger Mattsson till TT.

Förra säsongen var Johanna Mattsson under långa perioder rankad tvåa i världen. Därför var förlusten i första omgången i OS-brottningarna i Rio de Janeiro en riktigt tuff smäll.
Efter det har svenskan plockat bort brosk och fixat med menisken i ena knäet och avlägsnat benbitar i ena armbågen.

"Under kontroll"

Inför EM i Serbien har hon bara tränat för fullt i tre månader. Ändå mådde kroppen bra när en tuff dag avslutades med bronsmatch.
– Jag gjorde väl ingen toppmatch men jag hade det under kontroll och kände mig aldrig hotad, säger hon.
Mattsson gick in i kvartsfinalen. Där vann hon en tuff match mot bulgariskan Mimi Nikolova Hristova (4–2), en brottare hon fick stryk av för bara några veckor sedan. Bara 20 minuter senare var det dags igen, mot ryskan Ljubov Ovtjarov. Mattsson förlorade på fall mot den blivande guldmedaljören, som hon vann mot i fjol.
– Jag var inte riktigt där mentalt. Det är svårt att ladda om så snabbt, säger svenskan.

Satsar på VM-medalj

EM-bronset är ett kvitto på att Mattsson är på rätt väg inför årets stora mål, VM i Paris i slutet av augusti. Även om det då tillkommer starka konkurrenter från Japan och Kina är målsättningen glasklar.
– Jag satsar på medalj. Det gör jag alltid.
Hittills har det blivit en medalj i VM (brons 2010) och fyra i EM (guld 2009 och 2014, brons 2006 och 2017).
Fredrika Petersson har tidigare tagit brons i 48-kilosklassen i EM.

ARTIKELN HANDLAR OM