”Beredd på en kalldusch”

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYR≈N

Förlust i Champions League-semifinalen.
Nu väntar bronsmatch för Linnea Torstenson och hennes Bukarest.
– Sista dansen på den stora scenen, konstaterar en av svensk damhandbolls största genom tiderna som till nästa säsong blir unik.

Svensklaget och regerande Champions League-mästarna Bukarest räckte inte till mot Vardar i semifinalen i Budapest.
Det blev förlust med 38-33 (21-13) för Linnea Torstenson, Isabelle Gulldén, tränare Per Johansson och målvaktstränaren Linus Persson.
– Jag är så besviken. Försvaret läckte överallt. Vi fick inte stopp någonstans. Betyg: IG, säger Torstenson till Sportbladet.
Nu väntar bronsmatch mot Buducnost i morgon medan finalen spelas mellan Vardar och Györ.

Petades till hemma-EM

Efter att varit given i landslaget i tio år petades Torstenson mycket överraskande till hemma-EM i december.
När sedan förbundskaptenen Henrik Signell i februari stämde av med henne inför årets första landskamper meddelade Torstenson att hennes blågula karriär var över.
Bara några veckor senare stod det klart att 34-åringen efter den här säsongen lämnar Bukarest för franska bottenlaget Nice, som just nu kvalar för att hänga kvar i högsta ligan.
Hon hade kunnat vara kvar i Bukarest.
– Jag hade kunnat vara kvar på toppnivå och tjäna pengar därefter, eller ta något som ger något helt annat och då är inte nivån det viktiga utan mer livet utanför, säger Torstenson till Sportbladet.

Valde bort pengarna

Hon valde det senare alternativet.
– Det var svårt att tacka nej när Nice dök upp – bo på den franska rivieran..., säger hon om avtalet på 1+1 år.
Torstenson får sällskap till Nice av nuvarande lagkamraten Carmen Martin, spanjorskan som är världens kanske bästa högersexa.
Men det här är inget nytt, storsatsande projekt?
– Nej, det är en hylla ner, men förhoppningsvis i förstaligan.
Är detta det sista kontraktet i karriären?
– Det kan man tro men det beror hur jag trivs och vilken roll jag får. Jag kanske står och vevar i försvaret tills jag är 100 år, haha.
Torstenson har spelat elithandboll i sju klubbar under 13 år. Hon har vunnit ligan i såväl Sverige som Danmark, Slovenien och Rumänien samt både Champions League och EHF-cupen.

Ett avslut på internationella spelet

Efter finalhelgen i Champions League väntar bara slutspelet i rumänska cupen.
Då det inte blir några fler landskamper eller internationella matcher med Bukarest och hon inte räknar med att Nice kommer att tillhöra toppen i Frankrike ser hon Final Four och morgondagens bronsmatch som ett etappslut i karriären.
– Det här är sista dansen på den stora scenen.
Frankrike blir det femte landet Torstensson är proffs i. Ingen annan svensk damspelare har spelat i lika många länder. Mia Hermansson-Högdahl, Sverige kanske allra bästa damspelare genom tiderna, hann med fyra.
Torstenson har varit något av en svensk spelarpionjär i Östeuropa.
– Fem länder är inget jag planerat för. Prion har inte varit äventyret eller det häftiga. Det har bara blivit en extra bonus.
Har du börjat tänka på livet efter karriären?
– Jag är medveten om att det blir en stor omställning. Det kommer att bli tufft att komma in i ett annat tempo, ett högre tempo.
Hon har ”nästan” en examen i ekonomi och tror inte det blir en fortsättning inom handbollen ”som det känns nu”.
– Jag vet att jag kommer att få börja långt ner i gruvan. Jag är beredd på en kalldusch, säger hon om det civila arbetslivet som väntar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM