Blir historisk i helgen: ”Bryter normer”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LuzFierro / Wikipedia

På lördag skrivs det historia i rugbyvärlden.
Alhambra Nievas, 34, blir första kvinnan någonsin att döma en internationell herrmatch.
– Jag tror att alla vill tilldelas uppdrag efter vad man kan, inte vilket kön man har, säger spanjorskan enligt AS.

Redan den 25 september kom beskedet att Alhambra Nievas, 34, och Joy Neville kommer att döma varsin internationell herrmatch i rugby i oktober – där Nievas blir den första kvinnan någonsin att göra det.

På lördagen dömer spanjorskan mötet mellan Finland och Norge i Helsingfors.

– Jag längtar. Det här är ett mycket viktigt steg som understryker att man ska tilldelas uppdrag efter erfarenhet och kunskap, utan att göra skillnad mellan kön. Det tror jag att alla håller med om, säger Nievas enligt spanska AS.

Växande skara

Hon blev utsedd till ”årets domare” förra året, för att bara några dagar senare bli den första kvinnliga assisterande domaren i mötet mellan USA och Tonga.

Nu får hon förtroendet helt på egen hand och anslutet därmed till den växande skara av kvinnor som tagit plats på högsta nivå i annars mansdominerade sporter.

Sedan tidigare har Bibiana Steinhaus blivit första kvinnliga domaren i Bundesliga, Sian Massey-Ellis första kvinnliga assisterande domaren i Premier League och Jennifer Welter första kvinna att träna ett NFL-lag.

Klart är också att Belinda Sleeman kommer att bli första kvinnan att övervaka världsmästerskapet i rugby league för herrar, som drar i gång senare i oktober.

”Bryter normer”

– Jag är inte den första kvinnan som skiljer sig från mängden. Men som världen ser ut nu, med sociala medier och där allt exponeras mer och mer, tror jag att jag, med hjälp av mina kollegor, har hjälpt till att bryta vissa stereotyper och normer, säger Alhambra Nievas, vars kollega, Joy Neville, kommer att döma Norge–Danmark i slutet av oktober.

AS: Tror du att vi någonsin kommer att få se en kvinnlig domare i ett världsmästerskap? Till exempel i Japan 2019?

– Japan vet jag inte, det är kanske för tidigt. Det finns fortfarande inga kvinnor på den nivån och på den nivån fattas inte besluten särskilt snabbt, det går väldigt långsamt. Men före 2023, det tror jag är möjligt, säger Alhambra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Rugby