Valberedningen: ”Det är ett problem”

SPORTBLADET

Könsfördelningen är jämnare.

Men utmaningen med att öka mångfalden i Svenska fotbollförbundets nämnder kvarstår.

– Vi tycker också att det är en underrepresentation av icke svenskfödda, säger valberedningens ordförande Ingmar Alm.

I samband med lördagens årsmöte genomfördes sedvanligt flera val till Svenska fotbollförbundets olika nämnder.

Där valdes bland annat de före detta landslagsspelarna Hanna Marklund, licensnämnden, och Linda Forsberg, disciplinnämnden, in.

– Många av de som spelat på elitnivå har vi inte lyckats ta till vara på. Vi tycker att det här ska bli ett lyft, vi hoppas att det blir ett lyft med dem. Det var tack vare beslutet förra året, säger valberedningens ordförande Ingmar Alm och utvecklar:

– Vi har nu ett regelverk som säger att två tredjedelar måste vara från det underrepresenterade könet. Det följer vi i våra nämnder när vi utser kandidater.

Det handlar om balans.

När det kommer till en bred representation av det svenska folket har SvFF dock en lång bit kvar.

Enligt Ingmar Alm har ingen av de som är föreslagna för nyval invandrarbakgrund.

– Vi tar in nomineringar från distrikten och har väldigt svårt att påverka det. Jobbet med mångfald måste ske i föreningarna. De nominerar kandidater till distrikten som nominerar vidare till oss. Ska vi nå det här måste det till ett bättre arbete nere i föreningarna. Vi försöker titta på olika lösningar, men det är inte så enkelt, säger han.

Kan det handla om att våga bryta traditionen, att man kanske inte föreslå en person för "lång och trogen tjänst"?

– Det har lite att göra med vår bakgrund. Människor som kommer hit har inte bakgrunden med folkrörelsen, som är unik i Sverige. Det tror jag är ett steg man måste ta först. Men det är en större fråga än att bara fotbollen kan lösa den.