Tornéus till final – behövde ett hopp

Foto: Bildbyrån
Michel Tornéus
SPORTBLADET

Michel Tornéus hoppade 7.96 i första hoppet och tog sig direkt till final i inne-EM.

Det är också nytt årsbästa.

– Men resultatet spelar ingen roll i ett mästerskap. Det viktiga var att gå vidare direkt och sätta lite griller i huvudet hos motståndarna, säger han.

Michel kom till inne-EM som regerande mästare.

Målet är att åka härifrån med andra raka guldet.

– Ja, jag visste redan då jag åkte ner att jag var i bra form. Men jag valde att hålla en låg profil. Nu ska jag hem och vila och ladda för finalen i morgon och stå högst på pallen igen, säger han.

Han vann med ett jättehopp på 8.30 i Prag för två år sedan.

Men den här inomhussäsongen har han haft det kämpigare och hade hoppat 7.80 som bäst inför inne-EM. Mycket beroende på att han bytt tränare, ändrat teknik och flyttat till Florida.

Men i kvalet visade han en helt annan sida, då han gjorde årets längsta hopp med 7.96 och blev först av alla att klara kvalgränsen 7.90.

Ett riktigt styrkebesked.

”Jag tror på det”

– Men som sagt. Resultaten är ovidkommande i ett mästerskap. Här handlar det bara om placeringar. Nu är jag topp åtta och det var det enda det handlade om i kvalet.

Och då var han inte ens på plankan i sitt första hopp. Det fanns ordentligt med marginal och med en perfekt plankträff hade det varit en bra bit över åtta meter.

Michel Tornéus hade redan börjat prata med sin tränare efter hoppet och innan resultatet kom upp.

– Ja, han sa till mig vad jag måste förbättra i nästa hopp, då 7.96 kom upp från tavlan. Då var det bara att packa ihop och gå hem, säger Tornéus.

Tornéus har bytt teknik inför den här säsongen. Han och förre tränaren Oscar Gidewall gick skilda vägar efter 16 år och Tornéus flyttade till Florida och amerikanske tränaren Loren Seagrave.

– Ja, det har varit en omställning, men jag tror på det vi gör, säger Tornéus.

Det här var första beskedet om att tränarbytet varit lyckat.

Finalen avgörs på lördag kväll 19.32 för att vara exakt.

Det var bara fyra hoppare som klarade kvalgränsen 7.90 och det räckte med 7.72 för att ta sig till final. Längst hoppade ukrainaren Serhiy Nykyforov med ett hopp på 8.18 - nytt årsbästa i Europa.

ARTIKELN HANDLAR OM