Nya reglerna – en värktablett

Vettel om F1:s stora regeländring

Foto: AFP
Sebastian Vettel testar för fullt inför den nya säsongen.
SPORTBLADET

Nya regler ska ge F1 ett lyft.

Men har de hjälpt?

– De nya reglerna är som en värktablett, säger Sebastian Vettel.

– Nu är allt bra igen.

Efter fyra dagars testande i Barcelona är förarna ense: F1 har tagit ett stort steg bakåt – och samtidigt gått framåt.
– Bilarna är som de var för tio år sedan, säger Sebastian Vettel som debuterade i F1 2008.
Han jämförde regeländringen med en värktablett.
– Det är roligt när man kan trycka på mer i bilen och när man kan trycka på för en längre period. Däcken verkar också vara mer konstanta och det gillar jag, de håller för mer än ett varv. Det gör att det direkt blir roligare att köra, säger den fyrfaldige världsmästaren.
– Bromsarna är bättre, farten är högre i kurvorna och du har bättre fäste. I de långsamma kurvorna märker man inte downforce lika mycket och de bredare däcken ger dig ett bättre grepp. För oss är det alltid bra när bilarna blir snabbare och med den här regeländringen har F1 tagit ett stort steg framåt. Det gör att det blir betydligt roligare att köra.

Bilarna för tunga

Men helt nöjd är han inte.
– Den enda nackdelen är att bilarna är relativt tunga. Det hade varit skönt om vi hade haft samma downforce, men bilarna hade varit 150 kilo lättare, som för tio år sedan. Då hade F1 varit ännu roligare, säger han.
– Men vi är bara i början av denna utvecklingskurva, det blir säkert bättre när bilarna utvecklas ännu mer.

Drabbades av elfel

Han och Valtteri Bottas är de två enda förarna som kört ett varv på GP-banan i Barcelona snabbare än 1.20. Det gjorde de under gårdagen. I dag vattnade arrangörerna banan för att kunna köra regntester, men solen var så stark att banan torkade upp.

Värt att notera är att Williams fick stryka testdagen helt eftersom man inte lyckades reparera bilen efter gårdagens kollision, Mercedes drabbades av ett elfel vilket gjorde att Lewis Hamilton inte körde alls och att Toro Rossos Daniel Kvyatt bara hann köra ett varv innan han fick motorproblem och parkerade för dagen.

Nästa F1-test startar på tisdag. Även det pågår i fyra dagar och körs i Barcelona.

ARTIKELN HANDLAR OM