Galen vändning - och 7 mål av superkedjan

Foto: Leif Jirebeck
Simon Jirebeck.
SPORTBLADET

Uträknade nykomlingen Örebro har fått en drömstart på säsongen.

Mot Sirius vände laget ett 9-5-underläge till 10-9-seger efter ett avgörande mål med fem sekunder kvar.

I centrum?

Lagets nya superkedja.

– Vi är poängspelare, säger Simon Jirebeck.

Nykomlingen Örebro är uträknade av de flesta den här säsongen.

Men laget har fått en drömstart.

Den överraskande övertidssegern borta mot Storvreta följdes av en galen vändning i hemmapremiären mot Sirius.

Uppsalalaget ledde med 9-5 i tredje perioden – men sedan gjorde Örebro fem raka mål där 10-9-bollen satt med bara fem sekunder kvar.

– Det är i den här sporten det händer, det är klassiskt för innebandy. Jag har inte varit med om någon sådan här vändning innan, inte med avgörande fem sekunder från slutet, säger Simon Jirebeck.

– Vi var inte bra i första och andra perioden men gick ner på två femmor i tredje och fick massor av energi. Det är bara att njuta.

Svarade för sju mål

Örebro har satt ihop en superkedja till i år där radarparet Jirebeck och Marcus Ekengren fått sällskap av stjärnvärvningen Simon Palmén från mästarlaget Falun.

De svarade för sju (!) mål och totalt tretton poäng mot Sirius.

Jirebeck sköt fyra mål och spelade fram till Ekengrens avgörande kasse.

– Vi är poängspelare så det var skönt att få göra lite poäng, säger Jirebeck.

– Jag och Ekengren har spelat ihop länge men testat runt med centrar, nu känns det som vi fått någon som passar. Vi tänker ganska lika alla tre.

Det är ni som ska sköta offensiven?

– Det är inte konstigt att det blir det snacket eftersom vi är poängspelare, men det är bra för då kan motståndarna fokusera på oss och ge andra utrymme. Vi har många skickliga spelare i laget.

”Så bra det kan bli”

Hur bra är ni?

– Ja... jo, vi är en väldigt bra offensiv kedja. Sedan får vi gärna producera hela matcherna och inte bara i en period, men vi får ta med oss känslan från tredje perioden nu.

Örebro har därmed spelat in fem poäng på två matcher.

– Det är så bra som det kan bli, vi är nöjda. En bra start men det är långt kvar. De andra lagen kanske får lite respekt för oss.

FAKTA

Superligan, herrar


Jönköpings IK–Helsingborg4–8 (2–1, 1–5, 1–2)
Jönköpings IK: Simon Karlsson, Jacob Larsson, Emil Nilsen, Jesper Ekström. Helsingborg: Jonathan Nilsson 3, Linus Nordgren, Nicklas Lidholm, Petri Hakonen, Jonathan Skoglösa, Andreas Lindholm.
Publik: 367.
Växjö–Pixbo 5–2 (1–1, 2–0, 2–1)
Växjö: André Andersson, Jesper Sankell, Ludwig Persson, Manuel Engel, Markus Jonsson. Pixbo: Andreas Hörberg, Tom Carlsson.
Publik: 912.
TG Umeå–AIK2–8 (0–1, 1–3, 1–4)
TG Umeå: Peter Reinholdt, Mattias Hedlund. AIK: Andreas Stefansson 3, Sebastian Johansson 2, Patrik Hagberg, Axel Larson, Simon Götz.
Publik: 418.
Linköping–Mullsjö11–7 (1–3, 3–3, 7–1)
Linköping: Felix Lanver 3, Gustav Fritzell 3, Eric Björk, Joel Dagman, Jesper Alm, Matej Jendrisak, Johannes Jokinen. Mullsjö: Anton Vestlund 3, Kim Ganevik, Kasper Hedlund, Viktor Wibring, Johan Nygårdh.
Publik: 698.
Örebro–Sirius10–9 (3–3, 2–5, 5–1)
Örebro: Simon Jirebeck 4, Marcus Ekengren 2, Joel Kanebjörk, Simon Palmén, Emil Lundmark, Marcus Hjelm. Sirius: Johan Eriksson 2, Bobby Edberg 2, Carl Kostov–Bredberg, Johan Widh, Peter Berlin, Joakim Olsson, Kevin Söderling.
Publik: 936.