”Kan få ett bra VM att se dåligt ut”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

WATLES/ZIANO DE FIEMME. Åkarna är överens.

Det svenska medaljmålet är inte realistiskt.

– Det kan få ett bra mästerskap att se dåligt ut, säger Matts Olsson.

Målet är att Sverige ska ta sex medaljer på VM. Men hittills den här säsongen har det bara blivit fyra pallplatser i världscupen.

– Man måste skilja på målsättningar och förväntningar. Jag vidhåller att det inte är helt orimligt. Det är däremot väldigt svårt, men det ska en målsättning vara, har alpinchefen Tommy Eliasson Winter tidigare sagt till Sportbladet.

Åkarna tycker dock inte att målet är realistiskt.

– Jag tycker väl att det är för högt. Det ska vara en magisk fullträff, inte bara av en, utan av alla som står på start för att Sverige ska ta sex medaljer. Jag har läst lite hur Tommy har resonerat kring det. Jag köper att han vill och hoppas och kanske någonstans har tro på sina åkare, men räknar man väldigt höga medaljchanser är det ju inte så många egentligen så det blir tufft, säger Matts Olsson.

”Tre medaljer är ett bra VM”

Frida Hansdotter är inne på samma spår.

– Det kan nog bli lite svårt. Men jag tycker att det är härligt att Tommy satte ett högt mål, där vill vi vara men vi kanske inte är på sex medaljer just nu. Kollar man på säsongen är det väl inte realistiska att säga att vi har chans på sex medaljer. Men VM är vartannat år och en tävling, det finns ju skrällar.

Sara Hector håller med.

– Jag tycker inte att det är realistiskt, men det är inte mitt mål så jag känner ingen press av det.

Olsson ser dock en risk med ett för högt mål.

– Skulle Sverige ta tre medaljer så är det enligt mig ett bra VM. Då kan fortfarande du fråga oss: ”Var det här så bra? Ni skulle ju ta sex”. Det kan få ett bra mästerskap att se dåligt ut, men mig tycker jag inte det påverkar så mycket. Vad fansen, det skiter väl jag i, det är kul om det går bra för laget, men jag är ju framför allt är för att göra det bra själv.

ARTIKELN HANDLAR OM