Sjöström glänste i årsdebuten

Foto: TT
Sarah Sjöström fick jubla fem gånger under årsdebuten.
SPORTBLADET

Fem segrar av sex möjliga.

Sarah Sjöström kickstartade det nya simåret på Euro Meet i Luxemburg och presterade världstider.

– De här tiderna hade jag kanske förväntat mig när jag kom till VM, inte i januari, säger Sjöström till TT.

Den svenska simdrottningen tog långledigt i höstas efter medaljfesten med guld, silver och brons i OS.

Tävlingen i Luxemburg var inte bara hennes årsdebut, utan också den första internationellt sedan Rio i augusti.

Därför var resultaten sensationellt bra.

– Jag har bara haft en full träningsvecka, jag har ju tränat under hösten men inte några fulla veckor och ganska lugnt. Sedan har jag ju varit utan coach hela hösten också även om jag fått hjälp av andra tränare på badet, säger Sjöström som gått skilda vägar med mångårige tränaren Carl Jenner och sedan årsskiftet jobbar med Johan Wallberg, tidigare Therese Alshammars tränare.

Överlägsna segrar

Efter tre segrar i lördags följde hon upp med att vinna OS-guldgrenen 100 meter fjäril och 100 meter fritt överlägset på söndagen.

På 100 meter fjäril var segermarginalen över två sekunder till Ilaria Bianchi, Italien, och hennes 57,12 var drygt 1,5 sekund över världsrekordtiden i OS-finalen. På 100 meter fritt var hon nästan två sekunder före Charlotte Bonnet, Frankrike, och 53,21 var bara 54 hundradelar över personbästa.

Bättre än på OS

Helgens mest imponerande resultat av Sjöström kom på 50 meter fritt i lördags där hon simmade på 24,01, vilket bara var tre hundradelar över hennes personliga rekord och snabbare än danskan Pernille Blums OS-guldtid i Rio.

– Ja, 50 fritt var väldigt snabbt. Det kändes så himla lätt också. 50 fjäril (25,35) var också superbra och hundringarna också. Jag kanske fortfarande har kvar lite av OS-formen. Det är en väldigt bra början på den här säsongen, säger Sjöström som också vann 50 meter rygg och blev trea på 100 meter rygg.

Simstjärnan fokuserar på träning under februari och nästa tävling blir förmodligen i Frankrike första helgen i mars. Säsongens stora mål är VM i långbana i Budapest 23-30 juli.

ARTIKELN HANDLAR OM