Joel Eriksson imponerar i EM

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Joel Eriksson imponerar i EM
Foto: Mattias Persson
Joel Eriksson imponerar i EM

Ett uselt kval kunde ha krossat Joel Erikssons drömmar om en EM-titel.

Men istället imponerade han och körde hem två pallplatser.

Foto: Thomas Suer / Thomas Suer / suer.photo
Joel Eriksson ligger trea i EM

Den svenske racerföraren inedde med ett mycket tungt kval till EM-deltävlingen i Formel 3 på F1-banan Spa Francorchamps. Han kvalade inte in bättre än tia i något av de tre loppen och var nöjd efter att ha inlett med att ta två poäng i det första loppet

Men det skulle bli ännu bättre.

I det andra startade han från ruta 12, men imponerade när han kryssade genom hela fältet och även körde om mästerskapsledaren Maximiliam Günther och tog sig i mål som tvåa bakom Ferdinand Habsburg.

– Det var ett fantastiskt lopp, säger svensken när han tagit årets sjunde pallplats.

– Det var en väldigt svår start på helgen, men killarna har gjort ett bra jobb och fått ordning på bilen. Jag fick ett betydligt bättre fäste och det självförtroende som man behöver här. Det är rätt otroligt att gå från plats 12 till plats två, men det fungerade.

Joel Eriksson imponerar i EM

I helgens tredje lopp gjorde han om bedriften, Eriksson startade från ruta tio och avancerade genom fältet. Han inledde med att köra om Harrison Newey i chikanen med namnet Bus Stop, ett varv senare körde han om gårdagens vinnaren Ferdinand Habsburg på samma ställe och därefter fortsatte han sin jakt.

I mål var han bara 2,3 sekunder efter vinnaren Lando Norris:

– Återigen var jag riktigt snabb, jag hade nog den snabbaste bilen i hela startfältet, säger han.

– Det var en väldigt tuff start på helgen, men i de avslutande två loppen har bilen varit riktigt bra och vi har kört in två pallplatser. Jag är väldigt nöjd med den vändningen.

Svensken ligger nu trea i EM när fyra tävlingshelger och 12 lopp återstår. Han har åtta poäng till Lando Norris som ligger tvåa och 26 poäng till ledaren Maxmiliam Günther.

– Även om det i slutändan löste sig rätt bra här i helgen måste vi se till att sluta kvala så här dåligt nu. Nästa lopp går på Zandvoort och där är det mycket svårare att köra om, säger Joel Eriksson.

– Det brukar vara årets mest statiska race. Vi måste vara tillbaka med rätt kvalfart där. 

Nästa deltävling avgörs i Nederländerna den 19–20 augusti.

Publicerad: