Efter tunga tiden – Rissveds vann SM-guld i comebacken

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rissveds tog guld i OS (bilden). Efter familjetragedierna har hon nu också vunnit SM.

avFilip Durefelt, Simon Norberg

SPORTBLADET

OS-guldmedaljören Jenny Rissveds har haft en tuff vår med dubbla dödsfall i familjen.

Men comebacken på tävlingsbanan slutade på bästa tänkbara sätt – ett nytt SM-guld.

– Det känns helt fantastiskt. Jag har nog aldrig varit så glad över ett SM-guld, säger hon till Sportbladet.

För snart ett år sedan blev Jenny Rissveds hela Sveriges hjälte efter att hon överraskande cyklat hem ett OS-guld i mountainbike.

Men den här våren har varit desto tyngre för Rissveds. Efter dubbla dödsfall i familjen valde hon att ställa in sitt deltagande i en tävling i Uppsala för drygt två månader sedan – och har sedan dess valt att inte tävla.

Hennes agent Johan Elliot skrev i ett pressmeddelande för två veckor sedan att Rissveds varit mentalt utmattad efter dödsfallen, och hennes comeback har skjutits upp.

Vann SM-guld med tre minuter

Förra veckan valde hon att tala ut om tragedierna i två intervjuer, bland annat med DN.

– Ibland känner jag efter, och då känner jag att jag måste ta det lite lugnt, och det är sådana dagar som det inte känns så kul, det är då jag kan känna mig lite nere. Sedan när mina släktingar dog så tog det över, sa hon då.

Men under lördagen var 23-åringen tillbaka i spåret, under SM i mountainbike i Värnamo. Och trots att Rissveds hade låga resultatmål lyckades hon knipa ett SM-guld, nästan tre minuter framför tvåan Alexandra Engen.

Och efter allt som hänt var det en mycket lycklig segrare som talade med Sportbladet.

– Det känns helt fantastiskt. Jag har nog aldrig varit så glad över ett SM-guld faktiskt. Jag har många andra meriter som toppar SM-guld och har vunnit många SM-guld genom åren.

– Men med tanke på att jag förlorade två släktingar i våras, två av mina största fan, att då komma tillbaka till tävlingsbanan här i Sverige och få vinna, det är så himla fint att få göra det för dem.

Du hade dem i tankarna när du korsade mållinjen?

– Absolut, de fanns där. Det känns som en revansch på något vis. Inte mot någon annan, men för mig själv, säger Rissveds till Sportbladet.

Är du förvånad över den stora segermarginalen?

– Förra året var det på samma bana, nu kan man inte jämföra så, men segermarginalen var mindre då så lite oväntat att den blev så stor. Jag var lite orolig att jag körde för hårt för tidigt, men jag utökade avståndet markant och slappnade aldrig av.

Hur firar du segern?

– Jag sitter i bilen på vägen hem med min bror och min agent och vi ska åka via Stockholm så jag sover jag där i natt. Det blir lugnt och skönt.

Jenny Rissveds planerar att tävla igen redan om två veckor, då på världscupen i Kanada.

ARTIKELN HANDLAR OM