TV4-experten försvarar Tornéus kvalhopp

Foto: Marko Drobnjakovic / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

LONDON. Friidrottsexperten A Lennart Julin försvarar Michel Tornéus val att åka till hög höjd och fixa VM-kvalgränsen i längdhopp.

– Ja, det var det smartaste han kunde göra. Är det några som ska kritiseras så är det IAAF som satt en så enormt tuff kvalgräns, säger han.

Michel Tornéus valde samma metod som i fjol för att kvalificera sig för VM. Han åkte till hög höjd i Sierra Nevada och tog hjälp av den tunna luften och nyckfulla vindar. Precis som inför OS i Rio.

Gynnades av luften

Det gjorde också spanjoren Eusebio Cáceres, som vann tävlingen i fredags på 8.31, en centimeter före Tornéus och höjde sitt årsbästa med 23 centimeter.

– Men jag tycker inte att det är det minsta fusk eller genväg. Det är dumt att påstå någon sådant. Nu har Michel klarat en alltför högt satt kvalgräns och slipper jaga den inpå mållinjen som han tvingades till i fjol. Då hade han klarat gränsen i EM i Amstersdam, men hade en aning för mycket medvind i ryggen, säger A Lennart Julin.

Han anser att kvalgränsen på 8.15 är alldeles för tuff.

– Ja, speciellt som alla vet att åtta meter räcker till final i mästerskapen. Och Michel var OS-fyra i London 2012 med 8.12.

– Dessutom har Michel valt att ställa upp för landslaget i lag-EM och i svenska tävlingar, där han inte haft en chans att få de förhållanden som krävs.

Höjde sig rejält

Michel Tornéus bästa resultat inför tävlingen i Sierra Nevada var 8.10 - fem centimeter från Internationella Friidrottförbundets officiella VM-kvalgräns.

– Världens två längsta hopp i år har också kommit på hög höjd, avslutar Julin.

Det är sydafrikanen Luvo Manyongas 8.65 och landsmannen Rushwal Saamais 8.49. Men de hade inget val, då de sydafrikanska mästerskapen avgjordes i Potchefstroom som ligger 1400 meter över havet. Det var där både de världsledande hoppen kom.