Nybörjarfel avgjorde Vansbrosimningen

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Waschenburger
Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Waschenburger

SPORTBLADET

Andreas Waschburger, från Tyskland, vann Vansbrosimningen på rekordtiden 29.43.

Men den stora snackisen blev Mölndalsimmaren Christopher Jedel, 22, som kom tvåa i sitt andra lopp i öppet vatten. Trots att han gjorde ett nybörjarfel mot slutet.

Här har Sverige ett framtidshopp i den växande simgrenen.

Andreas Waschburger var en av de internationella toppsimmare i öppet vatten som Vansbrosimningen bjudit in till årets tävling. Hans plan var tydlig:

– Jag siktade på att slå banrekordet och det gick ju bra, sade Andreas Waschburger med ett leende.

Därför startade han i ett tempo som bara Christopher Jedel vågade hänga på i – ett överraskande svenskt namn i det här sammanhanget.

Inom simkretsar är Jedel mest känd som en av Sveriges bästa långdistanssimmare i bassäng. För några dagar sedan gjorde han sitt första lopp i öppet vatten i samband med SM i Borås. Nu fanns han på plats i Vansbro och överraskade många med att utmana tysken.

Praktfel

När 1 000 meter återstod, och simmarna svängde in i Österdalälvens motströmsvatten, kom avgörandet.

Jedel gick upp jämsides med tysken och vinklade sedan ut från bryggan och simmade mitt i älven. Ett praktfel som fick många rutinerade Vansbrosimmare att reagera. Även Andreas Waschburger:

– Jag blev överraskad när svensken svängde ut från bryggan mot motströmmen i mitten av älven. Då förstod jag att min seger var klar.

Jedel förklarar:

– Nu förstår jag att det var ett misstag. Motströmmen kändes tydligt. Men jag hörde talas om brottningen i fjolårets lopp och jag, som poolsimmare, ville undvika kroppskontakt. Men det blev ändå fel. Här lärde jag mig en läxa.

Nytt hopp

Samtidigt gladdes svenska simledare, som genom Christopher Jedels andraplats såg en möjlig framtida svensk toppsimmare i sammanhanget.

– Det här loppet gav mersmak för framtiden. Jag kommer nu att varva simning i pool med tävlingar i öppet vatten. Sedan får vi se vad som händer med min karriär i framtiden, säger Jedel.

Näst bäste svensk blev Simon Wanna med en fjärdeplats.

Damklassen vanns av Martina De Memme, från Italien. Bästa svenska blev Ellen Olsson på femte plats.

Två utländska segrare

Det har inte varit vanligt i Vansbrosimningen, men är något vi får vänja oss i framtiden. Tävlingens ambition är att växa internationellt och ledningen för Vansbrosimningen planerar att fortsätta bjuda in internationella toppsimmare. En bra utmaning för svenska öppet vatten-simmare som siktar på de internationella mästerskapen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN