Ståhl: ”Siktar på 70 meter i Stockholm”

avMats Wennerholm

Foto: Junge, Heiko / TT NYHETSBYR≈N

OSLO. Daniel Ståhl krossar motståndet i Oslo med en nytt monsterkast - 68.06.

Och nu siktar han mot drömgränsen redan på söndag.

– Ja, jag siktar på 70 meter på Stockholms Stadion, säger han.

Ett nytt jättekast gav Ståhl andra segern i en Diamond League-tävling och 10 000 dollar i prispengar.

Segerkastet på 68.06 är han femte bästa resultat någonsin.

Och Daniel Ståhl är nu Sveriges största guldhopp inför VM i London i sommar.

– Ja, det är skoj, säger han utan att blinka.

Nu krossade han hela kopplet av diskusvärldens jättar. Både VM-ettan Piotr Malachowski, OS-ettan Christoph Harting och världsettan Fredrick Dacres.

”Tänkt, nu tar jag i”

Han hade inte ens behövt det där längsta kastet på 68.06 i sista omgången. Hans 67.36 från tredje omgången hade räckt till seger.

– Men inför sista kastet tänkte jag att nu tar jag i, så får vi se hur långt det blir, säger Ståhl.

Det blev det bästa resultat han gjort inne i en stadiongryta, där det allmänt anses svårare att nå resultat jämfört med mer öppna tävlingsbanor.

– Men det där tror jag bara är mentalt, säger han.

”Första gången någonsin”

Daniel Ståhl har bara blivit bättre och bättre de senaste åren. Förklaringen till årets tidiga storform?

– Jag har varit skadefri, blivit starkare och gått ner lite i vikt. Det känns bra just nu. Jag hade bra tryck i benen och är särskilt nöjd med att jag hade sex giltiga kast också. Det var första gången någonsin jag hade det.

Och tro inte att han stannade på banketten efter Diamond League-tävlingen i Oslo. Han satte sig i en bil direkt till Stockholm i natten och dubbla träningspass på fredagen.

– Jag är väl framme vid tre i natt, sa han inför avresan härifrån Oslo.

– Men det är inga problem. Jag kan sova i bilen.

Ska slå Ricky Bruch

På söndag vill han skriva historia på Stockholms Stadion. Han siktar i första hand på drömgränsen 70 meter som i så fall skulle nytt stadionrekord. Mac Wilkins har det gällande med 69.46, som hunnit bli 37 år.

I andra hand 68.41, som inte alls känns avslägset.

– Ja, Ricky Bruch kastade ju 68.40 på Stadion. Det tänker jag slå. Och ni får såga mig hur mycket som helst om jag inte gör det, säger han med ett bullrande skratt.

Tveksam till ändringarna

Precis som här i Oslo kommer diskustävlingen i Stockholm att vara mixad. Damer och herrar kastar varannan omgång. Det är ett försök att skapa lite större intresse kring diskusen, men Daniel Ståhl och flera andra är tveksamma.

– Men jag tror det är tvärtom. Men jag bryr mig inte. Det är bara att följa reglerna, även om det blir långt mellan kasten. Jag föredrar när det är tätare. Och ingen annan gren har den här regeln.

Daniel Ståhl vann sin första Diamond League-tävling i Bryssel i höstas, som var den sista för säsongen. I år inledde han med att bli trea i Shanghai. Det gör att han vunnit två av sina tre senaste Diamond League-tävlingar.

Det lär bli flera denna friidrottssommar.

ARTIKELN HANDLAR OM