Stockholms gala tappar Diamond League-status

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Daniel Ståhl i årets Bauhaus-gala på Stockholms Stadion. Arkivbild.

Som Sportbladet kunde avslöja förra veckan stryks Diamond League-galan i Stockholm från programmet nästa år när friidrottsserien bantas från 14 till 12 tävlingar.

Men det ändrar inte arrangörens höga ambitioner.

– Vi är inte oroliga att de bästa atleterna inte ska komma hit, säger tävlingschefen Jan Kowalski.

Trots att den svenska friidrottsgalan försvinner från den största tävlingsserien är det positiva tongångar från Kowalski. Han menar att man nu får större möjlighet att anpassa galan för en svensk publik, de bästa svenska friidrottarna, kryddat med många av världens bästa friidrottare.

– Man vill alltid spela i bästa ligan, men det viktigaste är att vi kan kontrollera vår egen gala och bygga den så att den är bäst för svensk friidrott och även för internationella friidrottare. Den möjligheten har vi nu och det tycker vi är bra, säger han till TT och fortsätter:

"Världens finaste"

– Det viktiga är att ha en bra tävlingsorganisation. Vi har världens finaste friidrottsarena och sponsorer som vill fortsätta utveckla galan. Därmed kan jag lova att den här galan kommer att leva vidare i minst fem år till på den absoluta internationella toppnivån.

TT: Känns det ändå bittert att ni tappar DL-statusen?

– Ingenting varar för evigt. Vi kan bara påverka det vi själva kan påverka och bygga en så bra gala som möjligt. Och framför allt, nu väljer vi grenprogram mycket mer fritt och har redan gjort klart med Sveriges två bästa friidrottare i världscirkusen, säger Jan Kowalski och syftar på att både stavhoppsstjärnan Armand Duplantis och diskusjätten Daniel Ståhl kommer att medverka nästa år, då tävlingen avgörs den 24 maj.

Diskus är annars en av de grenar som föreslås tas bort från Diamond League-programmet.

"Bauhaus-galan är alla friidrottares gala. Jag ser fram emot att komma och tävla på galan", säger Daniel Ståhl i ett pressmeddelande.

Ingen motivering än

Årets gala på Stockholms Stadion rankades som den nionde bästa i Diamond League.

Enligt Jan Kowalski har arrangören inte fått veta varför de inte längre ingår i DL-cirkusen.

– Vi har ingen mer information just nu, men förväntar oss att vi kommer få det.

Han är inte orolig för att förändringen ska leda till publiktapp.

– Vi vet att de som drar mest publik till stadion är våra bästa svenska friidrottare, med inslag från världens bästa friidrottare från andra länder. Där tycker vi att vi har alla förutsättningar vi behöver.

TT: Ni är inte oroliga att tappa status efter det här?

– Nä, de aktiva älskar att tävla på Stockholms stadion. Vi är ju världsrekordens världsrekordarena med 83 världsrekord genom alla år och vi har kört den här typen av tävlingar sedan 1940-talet. Vi har haft friidrottstävlingar på stadion sedan mer än 100 år tillbaka. Traditionen och förutsättningarna finns där.

ARTIKELN HANDLAR OM