18-åriga golftalangen tog första segern

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon var fem slag efter inför sista ronden, men säkrade segern i Europatourtävlingen i Australien på det sista hålet.

Golftalangen Julia Engström, 18, tog därmed sin första tourtitel.

– Jag har väntat på den här segern, säger hon.

När den belgiska ledarinnan i tävlingen, Manon De Roey, gjorde bogey på det 17:e hålet låg de lika. När sedan Engström satte upp en järnfemma från 176 meter till en dryg halvmeter till det sista hålet – och De Roey samtidigt missade greenen på par 3-hålet – kunde Engström vinna med två slags marginal.

– Jag hade gjort bogey på det 18:e hålet under alla de tre första ronderna och bestämde att jag i dag i stället skulle göra ett bra slag. Jag förstod inte hur nära det var innan jag hörde publikens reaktioner, säger Engström till Europatouren.

– Det kändes fantastiskt och var ett mycket bra slut på en mycket bra vecka.

Yngsta segraren

Engström är Sveriges största golftalang och hon gjorde debut på Europatouren redan som 13-åring, i Helsingborg Open. Och som 15-åring blev hon den yngsta att vinna Brittiska amatörmästerskapen. Den segern gjorde att hon fick spela majortävlingarna US Open, British Open och Evian Championship 2016.

Engström gick sista ronden på Dubbo-banan i New South Wales i Australien på 68 slag, fyra under par, efter att ha gjort fem birdies och en bogey. De Roey slutade tvåa efter en 75-rond. Det blev svenskt även på tredje plats genom Camilla Lennarth som gick på 70 slag och var ett slag efter de Roey.

– Jag försökte att inte bry mig om vad de andra gjorde utan bara spela så bra jag kunde. Jag spelade väldigt stabilt i slutet och fick ju en birdie på sista hålet, säger Engström.

Varit nära några gånger

– Jag har varit nära en seger några gånger och har väntat på att vinna, men man vet aldrig när det kommer att ske. Det är fantastiskt att till slut få den där segern och vara överst på resultattavlan.

I och med segern, som ger henne motsvarande 333 000 kronor, tog hon ledningen i touren efter två spelade tävlingar i år.

Nästa tävling spelas i Kapstaden den 12–14 mars.

Julia Engström. Arkivbild.
Foto: Göran Söderqvist
Julia Engström. Arkivbild.
Foto: Göran Söderqvist / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN