Duplantisutmärkelse rör upp känslorna i Avesta

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Avesta kommun vill hylla Armand Duplantis med en hyllningsplatta på torget.

Ett beslut som rört upp känslor bland lokala idrottsprofiler.

– Kommunen klär upp sig med lånta fjädrar, säger bågskytten Lina Björklund som flera gånger föreslagit att hennes sambo, flerfaldiga världsmästaren Erik Jonsson, borde hedras.

Tony Rickardsson och Nicklas Lidström var de två första att hyllas med en platta när Avesta instiftade sin egen ”walk of fame” på stadens torg 2012. Därefter har torget fyllts på med Avestaprofiler under åren och under måndagen tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet att Armand ”Mondo” Duplantis står näst i tur att hyllas under den årlig torgfesten. Något Avesta Tidning var först att rapportera om.

Men beslutet möts av lokal kritik från Lina Björklund, världsmästare i bågskyttedisciplinen fältskytte.

– Jag tycker Avesta kommun har så pass många bra idrottsstjärnor och andra människor som gör bra saker för kommunen som borde gå före Duplantis. Det är inte för att han gjort något dåligt, tvärtom, men hans anknytning är att hans mamma föddes här och flyttade härifrån, säger hon.

”Redan satt upp ribba”

Själv har hon föreslagit sambon Erik Jonsson för en hedersplats på torget flera gånger. Uppväxt i kommunen och med fem VM-guld, tre EM-guld och två guld i World Games i fältskytte tycker hon att det borde premieras mer än Armand Duplantis världsrekord.

– Visst Duplantis har tävlat för IK Stål när han var ung men det var inte för att han bodde här, jag vet inte om de på kommunen försöker röstfiska. Man klär upp sig med lånta fjädrar, säger Lina Björklund.

Men är det inte smart av kommunen att rida lite på Duplantis-vågen?

– Jo, det är klart det är. De har ju redan satt upp en ribba vid Dalahästen och det är klart de rider på den vågen, de vore dumma om de inte gjorde det.

Men inte med en plakett på torget?

– Nej, personligen känner jag att det tar bort värdet lite av en platta på torget om man inte behöver komma från Avesta. För mig är det här en utmärkelse som klingar högre än enskilda idrottsprestationer.

”Många stenar att fylla”

Kommunalrådet Lars Isacsson (S) har kommenterat kritiken i Avesta Tidning, han menar att man inte måste vara från kommunen för att hyllas.

– Det ska vara sådana som är kända i och utanför Avesta och är Avestaambassadörer, säger han och fortsätter:

– Vi har fått in en lång lista genom åren på massa förslag och torget är stort – det finns många stenar att fylla med stjärnor.

Publicerad:

LÄS VIDARE