Sveriges miljardfel – tvingas göra om OS-budgeten

”Inget vi fått påpekat för oss tidigare”

Sverige har beräknat mer än en miljard kronor för mycket i förväntade intäkter.

Med mindre än två veckor kvar till OS-omröstningen måste budgeten nu göras om.

– Varför det blivit så kan jag inte svara på, säger Per Palmström, som är med i kampanjledningen, till Dagens Nyheter.

Sportbladet har tidigare skrivit om att Internationella olympiska kommitténs (IOK) har lyft fram flera problem med Sveriges OS-ansökan. Budgeten var en sak som ifrågasattes.

– Det finns fortfarande många frågor som behöver besvaras, sa Octavian Morariu, kommitténs ordförande, i slutet på maj.

Miljardfel

Enligt DN finansierar IOK hälften av den totala kostnaden för OS, motsvarande 13 miljarder svenska kronor. Det är den enskilt största inkomstkällan för städerna som vill arrangera vinter-OS 2026.

Stockholm Åre har beräknat de två intäktsposterna för tv-rättigheter och det så kallade TOP-programmet från IOK:s sponsorer till 752 miljoner dollar – vilket är 181 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) mer än vad italienska utmanaren Milano Cortinas har beräknat dessa inkomster till i sin budget.

I en granskningsrapport som DN har tagit del av skriver IOK:s utvärderingskommission att Sverige ”tar en signifikant risk” när man antar att sponsorintäkterna når upp till de summorna.

Stockholm är ett steg närmare OS 2026.
Stockholm är ett steg närmare OS 2026.

”Kan jag inte svara på”

Med 13 dagar kvar till OS-omröstningen i Lausanne, Schweiz, måste Sverige korrigera siffrorna och skriva ned intäkterna.

– Det här är inget som vi fått påpekat för oss tidigare utan det kom fram i utvärderingsrapporten. Varför det blivit så kan jag inte svara på, säger Per Palmström, som sitter i kampanjledningen, till DN och fortsätter:

– Det finns siffror både på kostnads- och intäktssidan som måste justeras, en del upp, andra ner. Vi kommer att klara det här och någon förändring av slutresultatet blir det inte.

Utvärderingskommittén väntar nu på att OS-kampanjen ska lämna in en uppdaterad budget.

– Vi är beredda på att det kommer att bli frågor kring det här i samband med att vi gör vår presentation i Lausanne, säger Palmström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.