Kvalen ställs in – Sverige klart för VM och EM

De svenska handbollslandslagen får friplatser till nästa stora mästerskap.

Coronavirusets framfart sätter stopp för kvalspelet.

– Som idrottsmänniska vill man alltid spela om det. Men nu när det inte går tycker jag de har tagit rätt beslut, säger herrlandslagets Jim Gottfridsson.

Handbollen ställer in kvalen till damernas EM i december och herraras VM i januari på grund av coronapandemin. I stället blir det placeringarna från senaste EM-turneringarna som avgör vilka länder som får spela mästerskapen.

Som en följd av det blir det svenska damlandslaget klart för EM i Norge och Danmark och herrarna får spela VM i Egypten – utan att behöva spela klart kvalet.

– Som idrottsmänniska vill man alltid spela om det. Men nu när det inte går tror och tycker jag de har tagit rätt beslut. Då de lagen som blivit kvalificerade har gjort bra resultat senaste åren, säger herrlandslagets Jim Gottfridsson.

Damerna är klara för handbolls-EM utan att behöva spela klart kvalet. Arkivbild.
Damerna är klara för handbolls-EM utan att behöva spela klart kvalet. Arkivbild.

Blir för många matcher

Kvalen till de stora mästerskapen får stryka på foten för att det inte ska bli för många matcher att spela för spelarna under det kommande året där det även ska spelas ett OS i Tokyo nästa sommar.

Damlandslaget skulle ha spelat sitt EM-kval i mars och maj, medan herrarna hade VM-kvalmatcher inplanerade i juni. De matcherna stryks nu helt.

– Man har hoppats men också förstått att när ligorna en efter en har stängt ner så har man förstått att detta också skulle ske, säger Gottfridsson.

Europeiska handbollförbundet (EHF) har även bestämt att OS-kvalet till Tokyo ska spelas under våren 2021, vid datum som ännu inte är bestämda. De båda svenska landslagen har chansen att nå spelen i Japan nästa sommar.

EHF stryker dessutom åttondels- och kvartsfinalerna i herrarnas och damernas Champions League. I stället går gruppsegrarna Barcelona, Paris SG, Kiel och Veszprem från Ungern direkt till Final Four-slutspelet i Köln, som ska avgörs i december.

På damsidan undersöker EHF möjligheten att spela kvartsfinalerna i samband med Final Four-helgen i Budapest i september.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN