”Hade jag inte koll på”

Världscupen i skidskytte görs om.

Och nya grenen supersprint läggs till i världscupavslutningen.

– Hade jag ingen koll på – det blir lite konstigt, säger Jesper Nelin till Sportbladet.

Nästa världscupsäsong i skidskytte blir annorlunda – förutom att Stina Nilsson kommer att vara en del av den så ändras upplägget för den västentliga avslutningen i Holmenkollen. Internationella skidskytteförbundet meddelade i dag att en ny gren då kommer göra debut – nämligen supersprint.

– Jaha, det hade jag ingen koll på, säger landslagets Jesper Nelin när Sportbladet når honom.

– Jag har aldrig kört supersprint, alla som jag har pratat med som har kört det har tyckt om det. Det blir lite som längdsprint.

Hur tror du det passar dig?

– Jäkligt svårt att säga, gynnsamt för åkare som skjuter fort. Hanna (Öberg) kommer göra det bra, till exempel. Jag tycker det ska bli kul.

”Lite konstigt”

Supersprinten kommer att ha ett kval där de 30 bästa går till final, som kommer att vara en masstart. Stjärnorna kommer endast åka disciplinen en gång i världscupen, och det är alltså under sista världscuphelgen och det ersätter jaktstarten.

– Det kan ju bli väldigt avgörande i totala världscupen, så det är ju lite konstigt. Det hade kanske varit bättre om det hade körts mitt i säsongen, säger Nelin.

Samuelsson kritisk – och positiv

Sebastian Samuelsson är inne på samma spår.

– Jag kan väl tycka att det blir lite konstigt att kasta in det i en avslutning när världscupen och allt ska avgöras. Att det då är en disciplin som inte har körts på VC-nivå förut blir konstigt. Det blir en disciplin som blir väldigt tajt och det kommer bli mycket större risk för vurpor och stavar som går av och sånt. Det hade varit tråkigt om sådana grejer ska avgöra en total världscup, säger han till SVT.

Däremot är han positiv till formatet.

– Jag tycker det är ett steg i utvecklingen att göra skidskyttesporten mer intressant och allt det där. Men jag hade hellre sett den en premiärhelg eller att man provat den tidigare innan den fått så stor betydelse, säger han.

Världscuppremiären är i finländska Kontiolahti den 27 november, och världscupen avslutas i Holmenkollen mellan 16 och 21 mars 2021.

Jesper Nelin.
Jesper Nelin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.