Miljardären från Djursholm kan bli ny skidboss

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Eliasch tillsammans med Lindsey Vonn och Ingemar Stenmark.
Foto: TT
Johan Eliasch tillsammans med Lindsey Vonn och Ingemar Stenmark.

Internationella skidförbundet ska få ny president.

Och den fjortonde rikaste i Sverige är en av de nominerade.

– Jag ser en enorm potential, säger Johan Eliasch.

Senare i vår vid en kongress i Thailand, som blivit uppskjuten, ska det Internationella skidförbundet utse vem som tar över presidentrollen efter Gian-Franco Kasper som suttit på posten sedan 1988. Fem utmanare, varav två är svenskar. Den ena är Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté.

– Det är ett viktigt och spännande uppdrag. Jag vill gärna känna att jag har ett brett stöd, det är viktigt att försöka identifiera vilka delar av medlemsländerna som stödjer mig, sade Årjes i en intervju med Sportbladet i januari.

Och den andra är Johan Eliasch. En 58-åring från Djursholm som bor i London, och äger och är vd för skidmärket Head. Han har en förmögenhet på 28 miljarder kronor, vilket enligt Veckans affärer gör honom till den fjortonde rikaste personen i Sverige. Och han har tidigare varit rådgivare till Storbritanniens förre premiärminister Theresa May och dejtat skådespelaren Sharon Stone.

”Bättre tv-format”

– Jag ser en enorm potential i skidsporterna. Vi måste hitta bättre och mer tv-mässiga format. Om det är underhållande så kommer fler personer att titta, och om det är fler som tittar så får man mer pengar för tv-rättigheterna. Och ju mer pengar vi får, desto mer kan vi investera i sporten, säger Eliasch i en intervju med österrikiska Kleine Zeitung.

Foto: TT
Johan Eliasch.

Eliasch berättar också att han vill att idrottarnas inflytande ska bli större för att kunna driva utvecklingen framåt. Han har nominerats till presidentposten av Storbritanniens skidförbund, eftersom han även är brittisk medborgare, och Mats Årjes väntas nomineras av Sveriges skidförbund inom kort. Schweiz skidförbund har nominerat sin ordförande Urs Lehmann.

Kongressen planeras hållas mellan sjuttonde och 23 maj, och en nominering kan skickas in så sent som 30 dagar innan. Flavio Roda, ordförande i Italiens skidförbund och brittiskan Sarah Lewis, generalsekreterare i Internationella skidförbundet, väntas bli nominerade.

Publicerad:

LÄS VIDARE