Så ska Boquist coacha Sverige från hotellet

”Hoppas att det inte är för mycket fördröjning”

Martin Boquist missar EM-premiären i kväll.

Men den assisterande förbundskaptenen coachar ändå – från hotellrummet.

– Man ska utnyttja alla resurser man har, säger linjespelaren Max Darj.

På torsdagen blir den svenska ledarstaben på handbolls-EM komplett nere i Slovakien.

I morse testade assisterande förbundskaptenen Martin Boquist och presschefen Daniel Vandor negativt på hemmaplan och kunde flyga ner.

Men de missar ändå kvällens EM-premiär mot Bosnien klockan 20.30.

– Vi behöver ett till negativt test i morgon innan vi får ansluta till truppen, säger Vandor.

Sätherström tar Boquists plats på bänken

Boquist har en stor roll under matcherna då han är mycket aktiv i coachningen ihop med Glenn Solberg och är den som oftast håller i timeouterna.

Nu kan Sportbladet berätta att Boquist kommer att vara delaktig på bänken trots att han inte befinner sig i arenan.

Videoanalytikern Björn Sätherström kommer att ta Boquists plats på bänken och han kommer att ha en öppen telefonlinje med Boquist under hela matchen via en airpod i ena örat.

– Jag ser matchen på tv på mitt hotellrum. Hoppas att det inte är för mycket fördröjning bara, ler Boquist.

– Jag har aldrig gjort så här tidigare. Det är en sak att se matchen på tv och en annan att vara på plats. Man får en helt annan känsla när man är på golvet precis vid sidlinjen. Men man kan i alla fall påminna om något spelval och sådana saker.

Spelarna får större ansvar

Vice lagkaptenen Max Darj:

– Man ska utnyttja alla resurser man har. I den här konstiga situationen som alla lag är i så får man göra det så bra som möjligt. Funkar det så är det ju jättebra.

Men det är inte ett alternativ att slå på högtalaren på Sätherströms telefon under timeouterna och låta Boquist styra snacket.

– (Skratt) Det hade ju varit rätt häftigt annars. I framtiden kanske spelarna åker jorden runt och spelar och så sitter coacherna hemma, säger Boquist.

Solberg kommer förstås att höras mer i timeouterna, precis som i träningsmatchen mot Nederländerna förra veckan. Men spelarna blir kanske ännu mer delaktiga.

– Är inte ”Boken” där får vi spela ta ett större ansvar och vi är ett gäng som varit med ett tag och är bekväma med varandra. Det känns bra, säger Darj.

Landslaget har jobbat med airpods förut. Under både VM och OS i fjol hade Solberg en airpod i örat där han kommunicerade med team managern Tobias Karlsson, som hade ett stort ansvar för försvarsspelet och satt på läktaren.

Karlsson är inte med på EM på grund av sitt civila jobb. Tanken är att analytikern Sätherström ska ta Karlssons roll på läktaren, och vara i Solbergs öra via en airpod, när Boquist är tillbaka på bänken till match två mot Spanien på lördag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.