Extremkyla väntar i Ruka: ”Juryn kommer säkert ha en dialog”

RUKA. Det blir en iskall längdskidpremiär.

På lördag väntar extremkyla och den svenska landslagschefen Anders Byström ser en risk med inställda lopp.

– Juryn kommer säkerligen att ha en dialog med lagen dagen före, kommenterar han.

Skidlandslaget checkade under onsdag kväll in i ett vintrigt Ruka.

En iskall premiär väntar i Finland.

Enligt väderprognoserna kommer det att bli rejält kallt med flera minusgrader hela helgen. Kallast blir det på lördag då distanslopp väntar. Enligt det Finska meteorologiska institutet kommer det att vara minus 23 grader tidigt på lördag morgon, men senare under dagen blir det något mildare. Minus 17. Andra prognoser pekar på en temperatur strax under minus 20 grader vid tävlingsstart.

Kölden var ett samtalsämne i den bil Jan Wall, medicinskt ansvarig i svenska skidlandslaget, befann sig i under onsdag kväll.

– Vi är tio mil från Ruka och vi satt just i bilen och diskuterade köldgränser, säger Jan Wall.

Beslut om att ställa in ett lopp fattas av tävlingsjuryn och landslagschefen Anders Byström tror att fjolårets köldskador kommer att finnas i bedömningen.

– Regeln är ju minus 20 grader. Man kan flytta fram senare på dagen, men oftast gillas inte detta av de som sänder. Juryn kommer säkerligen att ha en dialog med lagen dagen före och med tanke på Engadin ifjol tror jag att man kommer vara lyhörd, kommenterar han i ett sms till Sportbladet.

Frida Karlssons fobi

Det var i samband med långloppet i Engadin som flera åkare, bland dem svenska Linn Sömskar och Britta Johansson Norgren, fick ordentliga köldskador efter loppet som genomfördes i extrem kyla.

Jan Wall tror inte att riskerna för liknande skador är lika stora på de kortare distanserna i världscupen.

– Nu är det inte ett långlopp och en mindre risk och det kommer att tejpas, man kanske kan köra med tumvantar och ha mer under tävlingsdräkterna.

Riskerna för åkarna är främst att dra ner så mycket kall luft i luftrören när de andas kraftfullt i samband med ansträngningen.

– Luftvägarna tar stryk när det är kallt. Vissa har inga problem, andra har det och det kan vara jobbigt för luftrören.

Jan Wall tror att det krävs mycket för att juryn ska ställa in loppen på lördag.

– Det är en jury som bestämmer och det finns lagledarmöten att lyfta det på, men det finns riktlinjer och jag tror att de kommer att köra om det är minus 19 grader. Och de flesta kommer att åka

Har några svenska åkare flaggat för att de väljer att avstå?

– Nej. Vi har inte fått några sådana signaler.

En som dock ogillar kylan extra mycket är Frida Karlsson som berättade om sin fobikänsla för Sportbladet förra helgen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.