Motorsport

Max Verstappen vann Spanien GP – och leder VM

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

En trasig motor tvingade Charles Leclerc att parkera i. Den gav Max Verstappen segern i Spanien GP – och även ledningen av VM.

– Det var inte helt enkelt i början, men vi vände på det tillsammans, jublar världsmästaren.

Spaniens GP i Barcelona innebar 66 utmanande varv i en oerhörd hetta där vinden också kom att spela en viktig roll. Charles Leclerc, Ferrari, tog täten från pole position och bakom honom gjorde Red Bull Max Verstappen ett ödesdigert misstag i kurva fyra där han redan på det nionde varvet tappade greppet om bilen och med vindens hjälp for ut i gruset.

– Jag körde av, vinden kom bakifrån och jag tappade bilen. Därefter hade jag också problem med min DRS, den kom och gick hela tiden. Det var knepigt, erkänner Max Verstappen efter loppet.

Misstaget på det nionde varvet kostade honom två placeringar och i täten kunde VM-ledaren Charles Leclerc ta greppet om loppet.

Det behöll han fram till varv 28 när motorn plötsligt gav upp.

– Jag fick ingen varning alls. Det var något som gick sönder och jag tappade all fart på en gång, säger Leclerc till motorsport-total.com.

– Nu måste vi hitta problemet och lösa det.

Max Verstappen leder VM i F1

Det öppnade upp för Red Bull och Max Verstappen. Den regerande världsmästaren kunde jaga i kapp täten och med hjälp av en tydlig stallorder tog han också ledningen i loppet.

– Det är väldigt orättvist, men okej, meddelade Sergio Perez när han fick beskedet om att han var tvungen att släppa förbi sin kollega.

Verstappen tackade för hjälpen och gick förbi på varv 49. Den omkörningen gav honom inte bara segern i Spanien utan också ledningen i förar-VM.

– Det var ett race med en svår start och ett riktigt bra slut, säger Verstappen.

Den regerande mästaren tog sin första seger i Spanien sedan 2016, då han vann i sin debut för Red Bull efter det att Mercedes båda förare Lewis Hamilton och Nico Rosberg kört i hop under inledningen av loppet.

Sergio Perez slutade tvåa och säkrade Red Bulls andra dubbelseger för säsongen, Mercedes George Russell slutade trea, Ferraris Carlos Sainz fyra och Mercedes Lewis Hamilton körde in som femma före Valtteri Bottas, Alfa Romeo.

Formel 1 reser nu vidare till Monaco där säsongens sjunde VM-deltävling, Monaco GP, avgörs redan på söndag den 29 maj.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Max Verstappen
Max Verstappen
Publisert:

LÄS VIDARE

RANKAR: Sveriges 20 största motortalanger

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Max Verstappen

Charles Leclerc