Uppgifter: Ryssland kan släppa Griner – i utbyte mot ”Dödens köpman”

Amerikanska basketstjärnan Brittney Griner, 31, sitter fortsatt häktad i Ryssland.

Men Ryssland öppnar för att släppa henne – om de får den ökände vapenhandlaren Viktor But, kallad för ”Dödens köpman”, i utbyte.

Det uppger regeringskällor enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Det var i början av februari som WNBA-stjärnan och den dubbla OS-guldmedaljören Brittney Griner greps på en flygplats i Ryssland.

Sedan dess har hon suttit frihetsberövad i landet.

På fredagen meddelade hennes advokat att häktningen förlängts med en månad i väntan på rättegång.

Men Ryssland är öppna för att lämna ut henne till USA, uppger regeringskällor för den ryska nyhetsbyrån Tass rapporterar BBC. De kräver dock att få något, eller snarare någon, i utbyte.

Brittney Griner lämnar häktesförhandlingarna i Moskva under fredagen.
Brittney Griner lämnar häktesförhandlingarna i Moskva under fredagen.

Dömd till 25 års fängelse

Det handlar om vapenhandlaren Viktor But, som sitter fängslad i USA sedan 2012. Den ökände 55-årige ryssen kallas för ”Dödens köpman”, och han sägs vara inspirationen till Nicholas Cage rollfigur i Hollywood-filmen ”Lord of war”.

But greps i Thailand 2008 och lämnades därefter ut till USA. Fyra år senare dömdes han i New York till 25 års fängelse för att ha planerat att smuggla vapen till rebeller i Colombia, som skulle användas mot amerikanska medborgare.

Viktor But.
Viktor But.

Rättegången skapade en schism mellan stormakterna och Ryssland hävdade att straffpåföljden var ”oacceptabel, grundlös och politiskt motiverad”.

”Felaktiga grunder”

I mars skrev New York Times att gripandet av Brittney Griner kan ha politiska motiv, och att det fanns en amerikansk oro att hon skulle användas i utpressningssyfte mot USA.

USA:s regering har också hävdat att Griner sitter frihetsberövad på ”felaktiga grunder”.

”Regeringen kommer att fortsätta vidta åtgärder för att förse Griner med rätt stöd”, skrev utrikesdepartementet i ett uttalande den 4 maj.

Ryssland å sin sida påstår att Griner greps eftersom hon hade kapslar innehållande hasholja i sitt bagage.

Brittney Griner.
Brittney Griner.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln