Jamina Roberts: ”Det står mellan oss”

Jamina Roberts.
Jamina Roberts.

Lagkamrater i OS-succén – rivaler i SHE-guldstriden.

Jamina Roberts Sävehof ställs mot Elin Hanssons Skuru direkt.

– Det blir nästan seriefinal i premiären, säger Roberts.

De svenska handbollslandslaget nådde historiska höjder i sommarens OS. Trots att laget var uträknat på förhand kammade man hem en meriterande fjärdeplats.

Sportbladets handbollsexpert Johan Flinck gav fem spelare fyra plus för insatserna i turneringen. Elin Hansson var en av dessa. Endast en spelare fick fem plus, och denna någon var Jamina Roberts.

De båda minns tillbaka till turneringen med värme.

– Om någon hade sagt en fjärdeplats på förhand hade man varit sjukt nöjd med det. Man ville ha mer, men det är klart att man är sjukt stolt. Att vi gör det som ett lag är någonting att vara stolt över. Den sammanhållning vi har är det inte många andra som har på den här nivån, säger Roberts.

– Det var en jättehäftig upplevelse. Häftigt att få vara med på ett OS. Att vi som lag lyckades så bra gjorde det ännu roligare. Vi hade väldigt roligt både på och utanför planen, säger Hansson.

”Då var man glad att vi spelade i samma lag...”

Hanssons stora genombrott i turneringen kom oväntat för många. Men välkommet för landslaget.

– Då var man glad att vi spelade i samma lag..., säger Roberts.

Men nu är det andra tider. Under onsdagen är det dags för premiären av SHE. Direkt ställs den regerande mästaren Skuru mot den historiska inhemska giganten Sävehof. Då står Hansson och Roberts på olika planhalvor.

– Nu är vi så långt bort från varandra på planen som man kan vara (Roberts spelar vänsternia och Hansson spelar vänstersexa), men det ska bli kul att se henne igen. Vi har inte setts sedan OS, säger Roberts.

– Det blir roligt. Jag har mött henne förr och det är en väldigt bra spelare. Det visade hon verkligen under OS, säger Hansson.

Elin Hansson (38) och Jamina Roberts (8) på bänken i bronsmatchen i OS.
Elin Hansson (38) och Jamina Roberts (8) på bänken i bronsmatchen i OS.

”Aldrig upplevt någonting liknande”

Räkna med en hjärtlig hälsning landslagskollegor emellan, men inte någon större OS-nostalgi. Nu är det fokus på det som komma skall.

– Vi är givetvis revanschsugna. Jag har aldrig upplevt någonting liknande i Sävehof. Vi är bortskämda med finalplatser, säger Roberts om att laget fick respass ”redan” i semifinalen förra säsongen.

– Det ska bli roligt med en så stark premiär. Jag tror att det är upplagt så eftersom vi och Skuru är lagen det kommer stå mellan. Man kanske inte kan säga en seriefinal direkt, men det lär bli så senare.

Skuru siktar på ... topp fyra?

– Det är vår målsättning i grundserien. Jag ser Sävehof som storfavorit till att vinna den Sedan vet man att allt kan hända i ett slutspel, säger Hansson.

Hur går det i premiären, då?

– Vi vinner här hemma. Med lite, lite publik i ryggen, säger Roberts.

– Jag tror att alla tycker att Sävehof borta är den tuffaste matchen. Vi måste gå ut och prestera. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Hansson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.