Emma Raducanu har tagit tennisvärlden med storm

18-åringen framme i US Open-final

Emma Raducanu.
Emma Raducanu.

Hon är 18 år och har från ingenstans tagit sig hela vägen till en US Open-final.

Men redan under 2021 kan Emma Raducanu bli hela Storbritanniens bäst betalda idrottskvinna.

– Det känns som när Andy Murray slog igenom, säger den tidigare tennisstjärnan Annabel Croft till The Sun.

Emma Raducanu, som är den den första oseedade kvalspelaren någonsin att ta sig till en grand slam final, har kommit från ingenstans och tagit tennisvärlden med storm.

Under lördagen gör hon och kanadensiskan Leylah Fernandez, 19, upp i US Open-finalen på Arthur Ash Stadium i New York. Det är första gången sedan 1999, när en 17-årig Serena Williams besegrade den då 18-åriga Martina Hingis, som två tonåringar gör upp om en grand slam-titel.

Hemma i Storbritannien råder det Raducanu-feber och stjärnskottet hyllas överallt i brittisk press. Hon målas upp som landets nya stora superstjärna och kommer oavsett utgång mot Fernandez att ta ett jättesteg på världsrankningen från sin nuvarande 150:e plats till topp 50 i världen och då gå om landsmaninnan Johanna Konta som bäst i landet. På vägen fram har brittiskan bland annat besegrat storspelare som Belinda Bencic och Maria Sakkari. Faktum är att hon inte ens tappat ett enda set i hela turneringen.

Spelat in 14 miljoner i US Open

Trots sina unga ålder är hon en varumärkespelare. Etablerade sponsorer står i kö och 18-åringen har redan i dag kläd- och skoavtal med Nike och kontrakt med rackettillverkaren Wilson. Därutöver har Raducanu cirka 670 000 följare på Instagram och pryder den aktuella upplagan av Vogue Magazine.

Bara av att ha tagit sig till final i US Open har hon spelat in 14 miljoner kronor, vilket är fyra gånger så mycket som hennes totala karriär hittills inbringat.

– Emma har en speciell aura. Hon är en dröm för företagen och har en X-faktor. Det känns som när Andy Murray slog igenom. Det finns ingen gräns för vad hon kommer att erbjudas nu. Hon är en kommersiell dröm. Det handlar om en speciell aura som vissa människor har. Hennes liv kommer förändras på ett sätt hon inte kan föreställa sig, säger den tidigare tennisstjärnan Annabel Croft till The Sun.

– Om utvecklingen fortsätter kommer hon att tjäna över 100 miljoner pund. Hon är unik för varumärkena. Det finns ingen som henne, tillägger Jonathan Shalit, ordförande för InterTalent, till tidningen.

Född i Kanada

Man kan lugnt säga att stortalangen är i goda händer. Raducanu jobbar tillsammans med stjärnagenten Max Eisenbud. Det var han som stod vid den förra världsettan Maria Sjarapovas sida under hennes glansdagar. Ryskan, som vann Wimbledon vid 17-års ålder 2004, tjänade totalt ihop 2,8 miljarder kronor på och utanför courten under sin karriär, enligt Forbes. Sjarapova var, enligt affärstidningen, den bäst betalda idrottskvinnan i elva år i rad.

De idrottskvinnor som drar in mest pengar årligen brukar i regel vara tennisspelare. På Forbes årliga lönelista, den från 2020, var de nio första från tennisen.

Emma Raducanu föddes 2002 i kanadensiska Toronto och är dotter till en kinesisk mamma och en rumänsk pappa. När Raducanu var två år gammal flyttade familjen till Storbritannien. 18-åringen avgudar Michael Jordan och älskar Formel 1, något hon har dokumenterat på sin Instagram.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.