Duplantis avslöjar utbrotten: ”Det är pinsamt”

OSLO. Bilden av Armand Duplantis är rena svärmorsdrömmen.

Alltid leende, aldrig arg, alltid trevlig.

Men bakom masken döljer sig en djävul – på golfbanan.

– Ja, ibland känner jag mig helt dum i huvudet. Det är pinsamt, säger Duplantis under ett exklusivt samtal i Oslo.

Inte ens en kvarglömd handduk i stavhoppsgropen fick Mondo riktigt arg under Diamond League-tävlingen i Oslo.

Och trots en ständig otur med vädret, utdragna tävlingar och tekniskt strul har han aldrig tappat humöret.

– Jag tror aldrig jag sett Mondo riktigt arg, säger hans manager Daniel Wessfeldt.

– Ta bara tävlingen här senast Oslo, där allt hände, regnet hällde ner och arrangörerna gjorde ett jättemiss. Ändå hoppade han 6,02. Det är bara Mondo som klarar sånt efter fyra timmars väntan.

Ja, Duplantis var irriterad efter handduksmissen i Oslo - men rasande?

Nej, långt därifrån.

Ändå går ryktet om att Armand Duplantis påminner om den ilskna direktör Roland Jansson spelar i klassiska Sällskapsresan varje gång han går ut på en golfbana.

”Ögonblick av ilska”

Han som kastar hela golfbagen i ett vattenhinder.

Så långt har det inte gått i Mondos fall.

– Nej, men jag har knäckt en och annan golfklubba. Jag skäms nästan att säga det, men jag är nog uppe i fem nu. Men det var ett tag sedan det hände senast, säger han

– Mina kompisar brukar säga att jag gör det bara för att jag vet att jag kan få nya helt gratis. Men det är en kort ögonblick av ilska när det inte går som jag vill. Som tur är går det snabbt över.

Till Duplantis lycka äger hans tyska skosponsor även en ett av branschens största företag i golfbranschen.

De har inget emot att en av världens största idrottsmän skyltar med varumärket även på golfbanan, så flödet av utrustning är konstant.

– Men jag försöker bättra mig och jag har lugnat ner mig med åldern. Men när jag var yngre var jag hemsk.

– Då var det som att varje misslyckat hopp var världens undergång.

– Mamma vägrade till och med att komma ut i trädgården när jag tränade med pappa när jag var yngre. Hon tyckte det var pinsamt att se mig få mina utbrott. Men när jag var ute och tävlade höll jag alltid koll på känslorna. Då ville jag inte visa besvikelsen utåt.

Men någon stav har du aldrig knäckt?

– Nej, det är inte lika lätt. Men jag kan väl säga att jag vräkt iväg en och annan stav ut i naturen. Som en spjutkastare. Det är länge sedan nu, men det hände.

Men idag ser du ut som lugnet själv när du tävlar?

– Ja, jag har lugnat ner mig, blivit äldre och lärt mig att ett dåligt hopp inte är världens undergång. Det är bara när jag spelar golf det fortfarande kan bli för mycket. Jag söker alltid det perfekta hoppet eller det perfekta slaget. När det inte funkar blir jag så vansinnigt besviken på mig själv. Men jag börjar lära mig att det inte är möjligt varje gång.

Duplantis flög hem till Sverige och Stockholm efter galan i Oslo och nästa tävling är inte förrän Bauhaus-galan den 30 juni.

Det kan bli en och annan golfrunda innan dess.

– Ja, vi får se. Det har blivit färre och färre golfrundor på senaste tiden, men jag ska försöka kontrollera mig. Jag lovar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.