Charlotte Kallas besked – lägger av

Charlotte Kalla lägger av.

Det meddelar den trefaldiga OS-guldmedaljören i ett pressmeddelande.

– Det har inte varit ett enkelt beslut men i slutändan vägde nyfikenheten på livet utanför elitidrotten tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära, säger hon.

Tävlingarna på SM-veckan i Piteå onsdag till måndag blir Charlotte Kallas sista som elitskidåkare. Efter en elitkarriär som spänner över världscupdebuten 2006 till avslutningen i Falun förra veckan är det nu över.

– SM-tävlingarna hemma i Norrbotten kommer att bli mina sista som elitskidåkare. Här tog jag mina första stavtag som sjuåring och det känns fint att få avsluta karriären här, säger hon.

Hon säger att beslutet växt fram under de senaste månaderna.

– Nyfikenheten på livet utanför elitidrotten väger tyngre än det som en fortsatt satsning skulle innebära. Det jag kommer sakna allra mest är kicken av att vara i form, säger Charlotte Kalla.

22 mästerskapsmedaljer

Under karriären har Charlotte Kalla växt fram till en av våra allra främsta längdskidåkare någonsin. Hon gjorde VM-debut 2007 när hon blev sjua på skiathlon men det stora genombrottet kom ett knappt år senare när hon susade förbi Virpi Kuitunen uppför Alpe Cermis och vann Tour de Ski.

2010 tog hon sitt första av tre OS-guld när hon vann 10 kilometer fritt, hennes andra blev det minnesvärda stafettbragden i Sotji innan hon tog sitt sista på skiathlon i Pyeongchang 2018. Utöver det har hon sex OS-silver.

I VM-sammanhang har hon samlat ihop tre guld, sex silver och fyra brons. Den sista globala medaljen blev VM-guldet i stafett i Seefeld 2019.

Utöver det har Kalla dessutom samlat ihop tolv segrar i världscupen, vunnit Jerringpriset 2008 och Bragdguldet 2014 – bland mycket annat.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.