Anna Haag: ”Förstår att folk rasar”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN

Internationella skidförbundets beslut att fördela prispengarna på fler åkare har fått kritik.

Men Anna Haag, 31, är positiv.

– Jag tror det är viktigt att fler får prispengar, men jag förstår att många rasar, säger den svenska skidstjärnan till SVT.

Det lobbas för en del förändringar inför den kommande säsongen i längdskidor.

Det Internationella skidförbundet (FIS) har bland annat diskuterat framtida förändringar i mästerskapsprogrammen, där det mest spektakulära förslaget är att stryka den klassiska sprinten och ersätta den med en fristillsprint – med hoppmoment.

– Då kan vi lika gärna klä ut oss också. Jag är väldigt mycket emot förslaget, har norska sprintdrottningen Maiken Caspersen Falla tidigare sagt.

”Enda yrket i världen”

En annan ändring är att omfördela prispengarna i världscupen. Kommande säsong kommer de topplacerade åkarna att tjäna mindre då pengarna i stället ska fördelas på fler åkare.

Något som har fått skarp kritik från flera norska stjärnor, däribland Petter Northug, Emil Iversen och Martin Johnsrud Sundby.

– Vi måste vara det enda yrket i världen som gått ner i prispengar sedan 1995, har Sundby tidigare sagt.

Svenska Anna Haag är dock positiv.

– Jag förstår att det finns folk som rasar. De som gång på gång vinner får inte längre lika mycket betalt. Det är som att sänka någons lön. Samtidigt måste man se det från olika perspektiv. Visst är det tråkigt att de som vinner får mindre, men de får ju även andra pengar i form av bonusar, säger skidstjärnan till SVT Sport.

”Morot”

De nya reglerna innebär att prispengarna kommer att fördelas på 20 åkare i stället för bara de 10 främsta.

I en undersökning av FIS ska 80 procent av åkarna ha svarat att de vill se en omfördelning av prispengarna.

– Jag tror det är viktigt att fler får prispengar och att de som ligger mellan plats 10-20 faktiskt får något. Det är inte är så mycket pengar i sporten och för de yngre förmågorna som är på väg upp blir det nu en extra morot, säger Anna Haag.

Publicerad: