Backar efter kritiken: ”Kan dämpa entusiasmen”

avIbraheem Alsalman

1 av 3 | Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Rikako Ikee. Arkivbild.

I går kom beskedet att den 18-åriga japanska simstjärnan Rikako Ikee har fått cancer.

Nu tvingas Japans OS-minister Yoshitaka Sakurada be om ursäkt efter sina uttalande där han beskrev nyheten som en ”besvikelse”.

– Hon är en potentiell guldmedaljör, en aktiv som vi har stora förväntningar på, jag är verkligen besviken, sade Sakurada.

18-åriga stjärnskottet Rikako Ikee slog igenom på allvar i höstas när hon blev den första simmaren att ta sex guld i Asiatiska spelen.

Rikako Ikee har också beskrivits som Sarah Sjöströms tronföljare.

Men i går kom det tråkiga beskedet.

Sjöström visade sitt stöd

18-åringen hade drabbats av diagnosen leukemi och skrev så här på Twitter:

”Om den behandlas på rätt sätt är det en sjukdom som kan besegras. Jag kommer att ägna mig åt behandling och sträva efter att bli en ännu starkare Rikao Ikee”, skrev hon.

Storstjärnan Sarah Sjöström var snabbt ute och skickade sitt stöd till japanen. På Instagram sa hon att hennes ögon var fyllda av tårar.

”Mina ögon är fyllda av tårar när jag läser att min vän Rikao Ikee diagnostiserats med leukemi. Skickar all styrka och kärlek till dig!”, skrev Sjöström.

”Dämpar entusiasmen”

Efteråt fick Japans OS-minister Yoshitaka Sakurada frågan om vad han tyckte och valde att kommentera det som att det vore en ”besvikelse”, och menade att japanen var ett av landets största guldhopp.

– Hon är en potentiell guldmedaljör, en aktiv som vi har stora förväntningar på. Jag är verkligen besviken, sade Sakurada, enligt TT, och fortsatte:

– När en person tar medaljer kan hon lyfta hela laget. Jag är lite orolig för att det här kan dämpa entusiasmen.

Nu tvingas ministern be om ursäkt för sina okänsliga kommentarer, och som många förstod det som att Rikako Ikees leukemi kan leda till sämre resultat för Japan i Tokyo-OS nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM