Avslöjar: Giganterna nobbar ”piratligan”

Av: Jonas Gustavsson

Publicerad:
Iksu är regerande svenska mästarinnor.
Foto: BILDBYRÅN
Iksu är regerande svenska mästarinnor.

Konflikten mellan SIBF och FSSL är välkänd, men det finns också djupa sprickor inom FSSL.

Nu kan Sportbladet meddela att de två giganterna på damsidan, Iksu och Kais Mora, inte kommer att vara en del av en eventuell utbrytarliga.

Båda klubbarna har beslutat att spela i SSL till hösten.

– Vi tror inte på utbrytarligan, säger Jocke Sjöström, klubbchef i Iksu. 

Konflikten mellan Svenska Innebandyförbundet, SIBF, och Föreningen SSL, FSSL, som är SSL-klubbarnas intresseorganisation, har pågått länge. 

Parterna är inte överens om pengafördelningen mellan förbund och klubbar samt hanteringen av rättigheterna kring ligan.

I mitten av december strandade diskussionen helt när SIBF, som äger rättigheterna, valde att avsluta förhandlingarna.

Sedan dess har FSSL börjat skapa förutsättningar för en egen liga utanför förbundets regi.

25 av 28 klubbar (dam och herr) har skrivit under en avsiktsförklaring där de meddelat att de tänker lämna SSL och förbundet om inte SIBF släpper hela eller delar av rättigheterna kring ligan.

SIBF kontrade nyligen med att flytta fram datumet för att anmäla sig till SSL-spel från slutet av april till siste januari. Det med motiveringen att förbundet måste börja förbereda vakanstillsättning om klubbar väljer att kliva ur systemet.

Ett drag som FSSL pekar ut som en panikåtgärd.

Giganterna hoppar av

Nu kan Sportbladet berätta att två av giganterna på damsidan väljer att inte bli en del en eventuell utbrytarliga.

Iksu, som vunnit två raka SM-guld, och Kais Mora, som varit i SM-final fem gånger de sju senaste åren, har tagit beslut om att spela vidare i SSL.

– Vi har bett om mer information av FSSL men inte fått någon sådan. Resultatet är att vi i det här läget inte kan stödja någon separat liga. Från vårt håll uppfattade vi en utbrytarliga som ett påtryckningsmedel. Det har blivit en låsning i förhandlingarna och jag kan inte svara på varför, men nu är vi där vi är och måste ta ett beslut, säger Anders Forsberg, ordförande i Kais Mora.

– Jag vill förtydliga att vi inte är nöjda med hur SIBF skött rättigheterna och sponsorarbetet, men vi ser andra sätt att lösa det här än att starta en egen liga med alla de osäkerheter som finns.

Jocke Sjöström, klubbchef i Iksu:

– Vi tror inte på utbrytarligan och har tagit styrelsebeslut på att stanna i SSL.

Farhågan: fokus på herrarna

Anledningen till klubbarnas beslut är flera.

– Våra spelare vill spela i landslaget, vi som förening vill tävla om SM-tecken och inte någon buckla i en fristående liga, vi vill inte spela i någon stängd liga utan upp- och nedflyttning. Skulle den här ligan inte bli bra och vi ska tillbaka till förbundet så får vi börja i botten, säger Jocke Sjöström.

Den största anledningen är dock en annan.

Iksu och Kais Mora tror att det blir för mycket fokus på herrarna i en utbrytarliga.

– Vi ser en fara i att det blir för mycket fokus på herrarna. Det finns en risk att vi går tillbaka tio år i tiden när mycket diskussion handlade om värdet på damligan kontra herrligan. En plan i utbrytarligan har varit att ha ett bolag för damerna och ett för herrarna. De möten vi varit på har varit fokuserade på herrarna, säger Sjöström. 

Anders Forsberg fyller i:

– Under diskussionerna har det varit fokus på herrsidan. Jag tycker det är synd. Innebandyn är en jämlik sport. Där har innebandyförbundet gjort ett bra jobb. 

”Satt igång processer”

Jocke Sjöström menar dock att diskussionen om utbrytarligan varit bra för innebandyn och inte minst SIBF.

– Processer har startat hos förbundet och det har säkerligen utbrytarligan stor del i. Förbundet har öppnat upp dialogen och har presenterat planer för framtiden. 

Att giganterna Iksu och Kais Mora hoppar av utbrytarligan tror klubbarna kommer att påverka andra klubbar, speciellt på damsidan.

– Det har vi förhoppningar om. Vi vill inte spela i en sämre liga utan i en liga med de bästa lagen, säger Sjöström. 

Finns enighet hos övriga, tror du?

– Jag tror inte det finns någon enighet. Jag tror att många klubbar skrivit under avsiktsförklaringen mest av rädsla för att inte stå utanför och för att ge FSSL mandat att jobba vidare och utreda frågan. FSSL har lagt upp väldigt lite konkreta saker på bordet. Jag är glad att vi har tagit ställning nu. 

”Är nästan säker...”

Även Anders Forsberg tror och hoppas att fler klubbar kommer följa Iksus och Kais Moras väg:

– Jag tror det är många klubbar som inte vet vilket ben de ska stå på. Det är min personliga uppfattning efter att ha stoppat upp tummen i luften. Våra beslut kan få andra att bli mer säkra på sin åsikt.

Tror du det blir en utbrytarliga i höst?

– Nej.

Du låter säker?

– Jag är nästan säker. Blir det en så blir det nog på herrsidan. Jag tror chansen, eller risken beroende på hur man ser det, är större på herrsidan än på damsidan.  

Publicerad:

LÄS VIDARE