Uppdrag granskning

Östersund replikerar – innan programmet sänds

avKristoffer Bergström

SVT:s Uppdrag granskning har i månader synat Östersunds FK:s ekonomi.

Nu bemöter klubben uppgifterna – utan att ha sett programmet.

– Det är viktigt att få vår bild av det hela, säger ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström.

Östersunds har på några säsonger klättrat från division 2 till allsvenskan och vidare ut i Europa. Men har allt gått rätt till?

SVT:s Uppdrag Granskning har under vintern granskat de affärer som gjort att klubben byggt upp en trupp som närapå kunnat matcha Arsenals över två matcher. Vad programmet kommit fram till får vi reda på i morgon, då det från klockan 6.30 finns att se på SVT:s sajt.

Svär sig fria från skuld

Men redan nu har ÖFK bemött uppgifterna. Inte utifrån programmet, som de alltså inte har sett, men utifrån ett manus de menar att de fått tillgång till.

Foto: BILDBYRÅN

I svaret svär de sig fria från de flesta anklagelserna om ekonomiska oegentligheter. En punkt i programmet menar de berör så kallade luftfakturor som ska ha gett dem miljonbelopp, men där håller de tyst med hänvisning till en kommande rättegång mot sin förre ordförande, den ekobrottsanklagade Daniel Kindberg.

”Uppdrag Gransknings påstående är en del av en rättsprocess vilket ÖFK inte kan eller ska kommentera”, skriver klubben.

”Aldrig varit tal om den”

– Innan man tittar på programmet ska man ha vår bild av det hela, hur vi ser på saker och ting. Uppdrag granskning är ett fantastiskt bra program, men vi har upptäckt att det finns mängder av felaktigheter som de kommit till oss med, säger pressansvarige Niclas Lidström.

Men blir det inte ett faktafel först när det är publicerat? Ni vet väl inte om de har fel?

– Vi har inte fått se programmet, vi har bara fått de frågor som rör oss. Men där fann vi att de inte kunde läsa ett avtal ens en gång. Då började vi bli oroliga.

Punkten som Lidström syftar på har visserligen varit med i researcharbetet, medger SVT, men då den snart reddes ut som ett missförstånd var den inte aktuell för att hamna i programmet.

– Det har aldrig varit tal om att publicera den uppgiften, säger Hans Peterson Hammer, huvudredaktör för Uppdrag granskning.

ARTIKELN HANDLAR OM