Alfelt: Tung förlust i en match som var en jätterisk

avStefan Alfelt

Med blodet forsande från pannan förlorade Sveriges bäste boxare Badou Jack nattens match mot Marcus Browne.

En tung förlust i en match som var en jätterisk redan på planeringsstadiet. Badou hade lite att vinna och mycket att förlora.

Jack var redan innan matchen främste utmanaren i lätt tungvikt till alla världsmästarna för de tunga organisationerna. Marcus Browne var utmanaren strax efter i status, men efter nattens bökiga täta fajt är ordningen den omvända.

Badou Jack ville som alltid starta i lägre tempo för att efterhand nöta ned sin snabbe och avige motståndare men boxarna skallade ihop illa i sjunde ronden så att huden sprack i pannan på Badou med ett djupt jack och kraftigt blodflöde som följd. Browne varnades i ronden för att han höll i Badou och riskerade efter det att bli diskad om han fortsatte att hålla fast när de hamnade i täta situationer intill repen.

För Badou Jack blev det allt svårare att boxas eftersom blodflödet täppte till ögonen. Avståndsbedömningen försvann. Hans attacker blev allt mer chansartade och riskfyllda för honom själv samtidigt som han var tvungen att chansa för att komma in tätt på southpawboxaren Browne.

Badou Jack fick aldrig riktigt chansen att öka i slutronderna för att vända det underläge han hamnat i men skallningar är sånt som händer i täta boxningsmatcher. Skallningen var absolut inte heller en ojusthet utan en ren olyckshändelse.

Förlusten ett steg tillbaka

Titlarna som stod på spel var interimtiteln för WBA och silvertiteln för WBC. En sorts rankingtitlar som kan anses som reservvärldsmästartitlar som innebär att om den regerande världsmästaren av någon anledning inte kan gå upp och försvara sin titel i ringen övertas hans mästarstatus av interimmästaren. Det innebär också, vilket är viktigare, att mästaren ska sätta sin titel på spel mot den som vunnit interimtiteln.

När Marcus Browne vann interimtiteln blev han obligatorisk utmanare till WBA:s världsmästare Dmitry Bivol, men även WBC har sagt att vinnaren skulle få en match mot deras mästare Oleksandr Gvozdyk.

1 av 4 | Foto: John Locher / TT
Badou Jack.

För Badou Jack blir förlusten ett litet, men absolut inte oöverstigligt, steg tillbaka i karriären. Hans tidigare resultat placerar honom fortfarande i den absoluta världstoppen vilket innebär att hans skicklige stallchef Floyd Mayweather Jr mycket väl kan förhandla fram en titelmatch ganska snart ändå. Före riskmatchen mot Browne hade Badou gått sex VM-matcher i rad, vilket inte så många gör.

En annan framtidsmöjlighet är att Badou kliver upp till cruiservikt för att slippa undan den bantning som han tycker är så jobbig. Ett stort kliv i så fall till en just nu oerhört tuff viktklass med många farliga möjliga motståndare.

Fortfarande hungrig på matcher

Att det blir en fortsättning ser jag som en självklarhet. Badou Jack är fortfarande hungrig på stora matcher och med tanke på det otäcka jacket i pannans betydelse kan han nog skaka av sig den här förlusten relativt snabbt.

Sen bör han kanske ta ett snack med sin ringhörna. Råden i pauserna var inte direkt klockrena. ”Gå ut och bli Mike Tyson, annars förlorar du”, var en märklig instruktion inför slutronden efter att tränaren Lou Del Valle i de tidigare pauserna försökt intala Badou att det var en tidsfråga innan Browne skulle diskas.

IBO-världsmästaren Sven Fornling som var expertkommentator i Viaplays sändning sa Badou Jack inte längre var så intressant för honom att möta efter förlusten. Fornling vill gå upp om någon av de andra fyra stora titlarna, eller mot Marcus Browne. Gärna i USA. Anbuden lär komma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Badou Jack