Sprintsilver till Tove Alexandersson under första VM-dagen

Foto: Sportkanalen

avDaniel Sörensen

SPORTBLADET

Tove Alexandersson öppnade VM i Riga med ett silver på sprinten.

Hon ledde länge finalen, men blev i slutet omsprungen av danska Maja Alm som tog sitt fjärde raka VM-guld på distansen.

– Jag var väldigt besviken när jag gick i mål för jag hade inte alls fått till loppet som jag hade velat, säger Alexandersson till Sportkanalen.

Med tre VM-guld 2017 i fjol och två guld och ett silver i årets EM kom hon till VM i Lettland som en av de riktigt stora favoriterna.

Efter att ha tagit sig igenom sprintkvalet utan några problem klev Tove Alexandersson in i mästerskapets första final med goda chanser att plocka ytterligare en stor medalj.

Och det började bra för Alexanderssons del. Hon hade de bästa mellantiderna fram till upploppet på banan som slingrade sig fram i Rigas gamla stadskvarter– då växlade den danska sprintstjärnan Maja Alm upp och gick om.

– Jag har gjort ganska mycket vägvalsmissar hela tiden och kommit på det direkt när jag tagit dem, då har jag insett att ”så här borde jag inte ha sprungit”. Det blir ganska tufft mentalt när man gör det gång på gång. Jag har verkligen fått jobba mentalt under loppet i dag för att fortsätta fokusera på rätt saker, trots att jag hela tiden har haft en dålig känsla, säger Tove Alexandersson.

”Bättre att inte ha koll”

Alm gick i mål på tiden 13.43,2 och slog Alexandersson med 17 sekunder (14.00,0). Schweiziska Judith Wyder kom trea, drygt fyra sekunder efter Alexandersson.

Någonting som var problematiskt för löparna var dels att regnet föll över Riga och gjorde kullerstenarna blöta och hala, dels var det många turister och andra civilpersoner som gick runt i staden och ofta hamnade i vägen för löparna.

– Det var mer avstängda gator än vi hade misstänk. Det gjorde det svårare. De förberedelser man gjort med att studera kartan har inte varit till lika stor nytta. I år tror jag snarare att det har stjälpt mig lite, det hade kanske varit bättra att inte ha så bra koll, berättar Alexandersson efter loppet.

Andra sprintsilvret för svenskan

I och med segern tog Alm sin fjärde raka guldmedalj på distansen efter segrar i Tartu 2017, Strömstad-Tanum 2016 och Inverness 2015.

Det var Tove Alexanderssons andra sprintsilver i VM-sammanhang, tidigare har hon mäktat med samma bedrift i Asiago-Lavarone, 2014.

Flera svenska framgångar

Även svenska Lina Strand och Karolin Ohlsson stod för imponerande sprinter under mästerskapets öppningsdag.

Strand kom femma på tiden 14.28,2 medan Ohlsson kom in som sexa på 14.32,4.

På herrsidan var Emil Svensk bästa svensk, han kom sexa på tiden 14.28,6. Martin Regborn och Jonas Leandersson kom på åttonde respektive nittonde plats.

Orienterings-VM håller på 4–11 augusti i lettiska Riga och Sigulda.

ARTIKELN HANDLAR OM