Andreas, 19 – Sveriges nye 800-metersstjärna

SPORTBLADET

”Ska jag göra allt för en finalplats”

ZÜRICH. Efter JVM-brons och SM-guld på bara två veckor är det dags för avslutningen på trestegsraketen för Sveriges nya 800-metersstjärna Andreas Almgren som går in i EM i dag.

Behöver vi säga att 19-åringen gillar mästerskapslopp.

– Jag brukar hitta rätt position och jag har en bra avslutning, säger han.

Foto: Almgren tog brons på JVM för två veckor sedan.

Det har snurrat fort för nya 800-metersstjärnan Andreas Almgren på slutet. Efter bronset på JVM, där han bara var två tiondelar från det svenska rekordet, flög han hem från Eugene, USA, och vann sitt första SM-guld. Bara en vecka senare laddar han om för EM-debuten. Själv har han knappt fattat vad som har hänt.

– När jag kollar på loppet (från JVM) känns det fortfarande inte som att det är jag själv som springer. Men jag har börjat vänja mig vid allt nytt vid sidan om som man inte är van vid sedan tidigare. Jag tycker det är kul, säger han.

”En mästerskapslöpare”

Tiden på JVM tog honom också upp som sexa i Europa inför EM. Och att det är mästerskap brukar alltså gynna Almgren.

– Ja jag brukar få höra att jag är en mästerskapslöpare, jag brukar hitta rätt position och jag har en bra avslutning.

Kan man träna på att bli en mästerskapslöpare?

– Man kan nog träna upp det hyggligt men lite finns nog från början, säger han och berättar att det stora jobbet ligget i analysen efteråt.

– Det går inte att träna på positionsträning så, men alltid efter ett lopp om jag känner att jag gjort något fel så kollar jag på det och analyserar vad jag kunde göra bättre.

Du lägger mycket tid på gamla lopp?

– Ja precis. Jag tänker att "där kunde jag gått förbi istället för att bli passerad, det tappade jag nog några tiondelar på".

Drömmer om final

Målet med EM är dock inte så högt uppskruvat:

– De flesta i Europaeliten har lagt upp hela sin träning för att vara som bäst till EM. Jag har som mål att ta mig vidare till semifinal och väl där ska jag göra allt för en finalplats.

Vägen dit får gärna gå via ett riktigt mästerskapslopp:

– Det mest optimala är ett långsamt lopp där jag kan gå vidare på placering.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott