Svensk finalförlust efter jättedramatik

SPORTBLADET

”Sverige ska ändå vara otroligt stolta”

2012 snuvade Tyskland Sverige på ett guld i U18-EM.

I dag skedde exakt samma sak i U20-EM.

– Otroligt bittert, säger TV4:s expert Thomas Axnér.

Sveriges U20-landslag i handboll var framme i EM-final i österrikiska Linz.

Där väntade ett ”returmöte” mot Tyskland.

För två år sedan möttes nämligen samma lag (då U18) i EM-final och tyskarna vann med uddamålet, 30-29. Och även den här gången var det tyska laget - vars U20-upplaga hade 16 raka segrar - stor favorit.

Fullbordade vändning

De kopplade också ett tidigt grepp om matchen och behöll sin ledning - ända fram till den 54:e minuten. Då kvitterade Sverige till 22-22.

– Tyskarna är tagna på sängen nu. De är skärrade, helt klart, sa experten Tomas Axnér i TV4 Sports sändning.

Minuten senare fullbordades vändningen. Henrik Olsson hittade fram till Drott-lagkamraten Viktor Hallén - som prickade in 24-23.

Men efter en makalös dubbelräddning av den tyske målvakten med dryga minuten kvar av matchen fick tyskarna ny energi - och tog ledningen med 25-24.

”Väldigt surt”

Svenske förbundskaptenen Jan ”Proppen” Karlsson tog timeout med 40 sekunder kvar - men när Henrik Olsson brände avslutet var saken klar. Tyskland snuvade, återigen, Sverige på ett guld.

Matchen slutade 26-24.

– Det känns otroligt bittert. Sverige gör en supermatch. De tar över kommandot fast de egentligen inte var i närheten i 40 minuter. De har chansen att vinna, men det är små marginaler som avgör. Sverige ska ändå vara otroligt stolta över sin insats, men det känns väldigt surt, säger Thomas Axnér.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll