”Innan jag kom ut var det jobbigt”

I morgon slår vi ett slag för varje människas rätt att få vara sig själv – ’Vickan’: ”Var stolt”

Victoria Sandell Svensson, 37, har levt med sin fru ­Camilla i 16 år.

I morgon slår hon ett slag för människors rätt att vara sig själv till­sammans med Sport­bladet i Prideparaden.

– Innan jag kom ut var det jobbigt att i varje intervju säga ”jag har katten Kajsa...” och inte nämna Millan eller Moa, säger ”Vickan”.

Hon har gjort 166 landskamper och 68 mål i landslagströjan. Victoria Sandell Svensson, 37, har lämnat stora avtryck i fotbollsvärlden och i morgon kommer hon att delta i Prideparaden.

– Det är ganska vanligt att leva kvinna och kvinna ­eller man och man. För mig handlar det om människors lika värde, svart eller vit, lång eller kort, religion eller vad som helst. Vi måste respektera varandra, säger hon.

Stöttande familj

”Vickan” har levt tillsammans med sin fru Camilla i 16 år. Tillsammans har de barnen Moa, 6, och Saga, som fyller fyra år om två veckor.

– Jag har haft det ganska lätt med familj och vänner som har accepterat det från början. Jag kommer från en liten by, mamma och pappa hade inga problem med det och när min ena syster skulle gifta sig bjöd de in både mig och Millan. Då frågade jag: ”Ni vet att ni berättar det för hela släkten nu?”, men det var inga konstigheter alls, berättar hon.

Finns förebilder

Victoria Sandell Svensson tror ändå att det är enklare att komma ut som ­homosexuell i dag än vad det var för sex år sedan.

– Inom damfotbollen har ju både Nilla Fischer och Caroline Seger kommit ut, jag tror på ett sätt att det är lättare i dag eftersom det redan finns de som har banat vägen. Men det är tråkigt på ett sätt, jag väntade länge med att gå ut trots att många journalister och andra i min omgivning redan visste, men det var just för att jag ville vara ”fotbolls-Vickan” och inte förknippas med något annat. Jag skämdes inte för hur jag levde, men ville förbli den jag var.

Det tog tio år innan Victoria valde att gå ut i media och berätta om sin homosexualitet.

– När Moa kom tyckte jag att det var jobbigt att i varje intervju säga ”jag har katten Kajsa”, det var aldrig Millan och aldrig Moa och då kände jag att nej, nu vill jag berätta. Det blev lite fel där när Moa föddes och en journalist nästan pressade fram det, men jag hade tänkt att komma ut i vilket fall och det blev väldigt bra i slutändan, berättar hon.

Hur blev mot­tagandet?

– Det var ingenting negativt, det enda jag kände var kring supportrar. Jag spelade ju i Djurgården och jag tänkte att de från AIK och Hammarby kanske skulle gå på mig, men det var inga negativa kommentarer över huvud taget.

”Skäms inte”

Har du något tips till de idrottare som sitter där på kanten och inte riktigt vågar berätta?

– Det är lätt för mig att säga saker. Jag som har haft det lätt med familjen, bara varit mig själv och aldrig gömt undan något. Men mitt tips är: Gör det bara. Var stolt över dig själv, var den du vill vara. Människor ska acceptera och respektera varandra. Det är svårt för mig att säga hur han eller hon ska göra ­eftersom jag inte vet deras bakgrund, men det är inget att skämmas över. Var stolt.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.