Tre raka set för Rafael Nadal

SPORTBLADET

Jagar den saknade titeln

Rafael Nadal är vidare till andra omgången i US Open.

Segern var inte det enda världsettan kunde glädjas åt.

Vinst i tre raka set när US Open är hetare än på länge kan bli oerhört värdefullt för spanjoren.

Foto: En nöjd Nadal.

Bara en grand slam-titel saknas i Nadals samling – US Open i New York.

Segern mot Tejmuraz Gabasjvili, 7–6, 7–6, 6–3, avslöjade kanske inte så mycket om årets turnering också ska ge den första titeln i New York. Ryssen med en forehand som kan jämföras med de allra bästa pressade visserligen Nadal till två tiebreak men vid underläge, 0–2 i set var oddsen knappast på ryssens sida.

85 gånger i grand slam-sammanhang hade Nadal haft ledning 2–0 i set. Lika många gånger har det också blivit seger och den 86:e blev så klart inget undantag.

Viktig besparing

Varje sparat set och timme kan också bli oerhört betydelsefullt, även för någon som Nadal som har en fysik som få. Visserligen fick världsettan en kvällsmatch, vilket gjorde att han slapp undan den värsta hettan, som under tisdagens dagmatcher med temperaturer upp till 35 grader och hela 43 grader på tennisbanorna. Väderleksprognosen talar också om att den extrema hettan inte bara ska hålla i sig i över New York och Flushing Meadows utan till och med bli ännu värre de närmaste dagarna.

Robin Söderling tvingades till fem set och närapå fyra timmars spel mot österrikiske kvalspelaren Andreas Haider-Maurer i måndags. Världsfemman var dock långt ifrån ensam om att behöva slita oväntat mycket i första omgången.

Världsåttan Fernando Verdasco tvingades till fem set och tre timmars och 20 minuters spel mot Fabio Fognini, Italien, innan han till slut vann.

David Nalbandian – en av spelarna med skrällvarning över sig – var nära att åka ut mot Rik De Voest, Sydafrika, innan han efter nästan tre och en halv timme vann med 6–4 i avgörande.

Världstrean illa ute

Världstrean Novak Djokovic var ytterst illa ute mot landsmannen Viktor Troicki med underläge 1–2 i set tills han slutligen vann efter tre timmar och 40 minuter.

– Du börjar att få panik när du inte känner dig fysiskt bra och sedan börjar din motståndare dra nytt av det hela, sade Djokovic som under sin karriär ifrågasatts sedan han behöver ge upp flera matcher på grund av fysiska problem.

Det stora problemet är att dagpasset i US Open inleds klockan 11.00 på förmiddagarna, vilket gör att merparten av matcherna avgörs när det är som absolut varmast under dagen. Turneringens värmepolicy tillåter spelare att ta tio minuters paus mellan andra och tredje set och temperaturen visar över 30,1 grader Celsius vid matchstart. Men ett par extra set kan bli ödesdigra när turneringen går in i andra veckan och motståndet blir ännu tuffare.

Damer i maratonspel

Värst är det naturligtvis för herrarna som spelar femsetare men även i damturneringen blev det ett par maratonmatcher, bland annat för Maria Sjarapova som tvingades vända 0–1-underläge i set till seger mot Jarmila Groth, Australien.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis