Fruktad och hatad – saknad av ALLA

New York Yankees ”diktator” hyllas av hela basebollvärlden

Han kallades ”The Boss”.

Och det är inte svårt att förstå varför.

I 37 år styrde George Steinbrenner New York Yankees med järnhand – men i går avled han, 80 år gammal.

”Att vinna är det viktigaste i mitt liv, efter att andas”, var den mäktige ägarens livsparoll.

En mörkblå kostym.

En kritvit polokrage.

En orubblig beslutsamhet.

Fram till sin död utstrålade George Steinbrenner framgång. Och ingen njöt så mycket av sin uppnådda status som han själv.

– Bygger man skepp är det ingen som tar någon notis om en. Men äger man New York Yankees... då gör de det. Och jag älskar det, sa Steinbrenner enligt AP ett par år före sin död.

Som son till en tidigare friidrottsstjärna, som senare gav sig in i skeppsindustrin, visste nog Steinbrenner vad han talade om.

Efter några år i familjeföretaget slog han sig in på idrottsaffärer, och 1973 köpte han ett New York Yankees i kris.

Laget hade inte tagit hem någon titel på då rekordlånga åtta säsonger, men Steinbrenner skulle bygga upp ett imperium.

På gott och ont.

Dog av hjärtattack

När han i går avled efter en hjärtattack på ett sjukhus i Florida slutade historien om en kontroversiell klubb-ägare, som vigt sitt liv åt framgång men samtidigt inte dragit sig för att köra över folk på vägen dit.

Under sina första 23 år i basebollklubben bytte han ut lagets manager 20 gånger, sparkade och återanställde – men blickade aldrig bakåt.

Tränaren Billy Martin fick kicken hela fem gånger, och anklagade den auktoritäre Steinbrenner för att vara ”född till lögnhals”.

Den utmålade diktatoriska ledarstilen har fått sina kängor. Säg bara ”Seinfeld” och det går upp ett ljus för många tv-tittare.

För visst är det Steinbrenner som är karaktären George Costanzas demonchef i några avsnitt av komediserien. En Steinbrenner man aldrig får se ansiktet på, med röst imiterad av komikern Larry David.

Den riktige Steinbrenner tog dock gliringarna med ro. I ett ”Saturday Night Live”-program skrattade han gott åt imitationen – och nog hade han anledning att ta kritiken med en nypa salt.

”Han återuppbyggde varumärket”

Hans målmedvetna satsning gav nämligen utdelning. Under Steinbrenners järnstyre vann Yankees World Series sju gånger, senast 2009.

– Vi har varit oense om mer saker än vi har varit ense om, har MLB:s högsta höns, Bud Selig, tidigare sagt.

– Men faktum är, George gjorde det han skulle. Han återuppbyggde New York Yankees varumärke.

Steinbrenners bortgång var i går förstasidesstoff på de flesta amerikanska webbsajter, och hyllningarna lät inte vänta på sig.

– Få människor har haft en så stor inverkan på New York de senaste decennierna, säger stadens borgmästare Michael Bloomberg till New York Times.

Företrädare för rivalklubben New York Mets fyller i:

– Det här är slutet på en era.

Steinbrenners sviktande hälsa de senaste åren fick sönerna Hal och Hank att allt mer kliva in i sin fars ställe. Nu tar de på allvar över i nya Yankee Stadium – där Steinbrenners välkända ord fortfarande ekar:

– Att vinna är det viktigaste i mitt liv, efter att andas. Andas kommer först, vinna sen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.