Brinks revansch – sju år efter fiaskot

Vann Vasaloppet efter klassiskt spurtdrama

Sju år efter genomklappning vid VM i Val di Fiemme 2003 har Jörgen Brink äntligen fått sin revansch.

På söndagen skrev Hudiksvall-åkaren in sig i den svenska skidhistorien som segrare i Vasaloppet.

Nu vill 35-åringen bli ihågkommen som segraren istället för den store förloraren.

– Ja, det får man hoppas i alla fall. Helt klart. Det är otroligt skönt, säger Brink till SVT.

Efter drygt fyra timmars åkning återstod fyra man i den klunga som var först in i Mora. Fjolårssegraren Daniel Tynell såg ut att ha ett nytt jätteläge men utmanades av Stanislav Rezak, Jörgen Aukland och Jörgen Brink.

Tog rygg på Tynell

Det stod efter en långspurt tillslut mellan de två svenskarna. Då slog Brink in en extra växel och vann med bara decimetern i ett redan klassiskt spurtdrama.

– Jag visste att Daniel är riktigt stark på det långa upploppet så jag försökte ta tygg på honom och vika ut sista hundra. Och det funkade ju, säger Brink.

Istället kunde Jörgen Brink sträcka armarna i vädret och få vinnarkransen runt halsen efter målgången.

– Det är grymt skönt. Jag ville spara all kraft till finishen. Jag litar på att min finish ska vara stark och det visade sig fungera.

”Svårt att glömma stafetten”

Segern måste beskrivas som en revansch för 35-åringen som trots en imponerande karriär med tre VM-brons blivit mest ihågkommen för genomklappningen i Val di Fiemme 2003. Sverige var då på väg mot en solklar seger i stafetten när Brink gick in i väggen med bara kilometer kvar till mål.

Nu hoppas 35-åringen bli ihågkommen av en annan anledning, som segrare av Vasaloppet 2010.

– Ja, det får man hoppas i alla fall. Helt klart. Det är otroligt skönt. Det är det största man kan vinna utom OS och VM-medaljer.

– Jag har försökt lägga det bakom mig men när det är just stafett är det svårt att glömma. Det var riktigt tungt då såklart. Speciellt när det är stafett, man sumpar det för de andra grabbarna och åker för Sverige.

Starten hotades av förkylning

Ett lyckligt slut på en tung säsong för Brink. Efter att ha satsat på skidskytte i tre år med OS i Vancouver som mål petades 35-åringen ur truppen inför spelen. Målet blev då Vasaloppet men en förkylning störde rejält bara veckan innan loppet. Trots det höll det hela vägen för åkaren, tävlandes Hudiksvall.

– Att vinna som svensk är otroligt kul och att få en sådan framgång betyder oerhört mycket.

FAKTA:

Namn: Jörgen Brink

Ålder: 35 år

Klubb: Hudiksvalls IF

Meriter: Segrare i Vasaloppet 2010.

VM brons skiathlon 2003

VM-brons stafett 2003

VM-brons femmilen 2003.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN