”Många har tvivlat på vår satsning”

avViktor Liljerås

Publicerad:
Uppdaterad:

133:e gången gillt – äntligen fick Andersson första segern

KNUTSTORP. På sitt 133:e försök vann Mattias Andersson i går sin första STCC-seger i karriären.

Med en sex år gammal bil och uppbackad av ett familjeteam på tre personer.

– Det är lite skillnad mot Volvo som har 25 anställda och omsätter 35 miljoner, säger Andersson och berättar en historia du inte vill missa.

Det har gått närmare en timme sedan Mattias Andersson, 37, korsade mållinjen först av alla på Ring Knutstorp.

Prisutdelningen är avklarad. Champagnen är utsprutad. På presskonferensen har han talat om för alla som frågat hur det känns att äntligen vinna efter tio segerlösa STCC-år.

För den som är nyfiken på svaret sade han inte helt oväntat att det kändes ”fantastiskt”.

Startade eget team 2006

Efter en kort promenad genom depån – där samtliga mötande personer kommit fram och gratulerat honom – sitter vi nu ensamma i sponsorbussen med pokalen framför oss på bordet. Det har blivit dags att berätta varför Mattias Anderssons seger på Ring Knutstorp i går var så speciell.

– Jag tror att jag har kört 132 lopp här innan vi startade här för någon timme sedan. Men under mina tio år i STCC har jag aldrig vunnit, säger Andersson som 2006 bestämde sig för att starta ett eget team.

– Vi är ett litet familjeteam på tre personer. Det är en anställd och så är det jag och farsan. Min far och jag driver en gokartbana hemma i Linköping. Det är den verksamheten vi lever av.

– Jag brukar säga att jag är både teamchef, ingenjör, förare och allt-i-allo på samma gång. Sedan har vi killar som ställer upp ideellt på helgerna för att vi ska kunna genomföra det här. Det är lite skillnad mot exempelvis Volvo och BMW.

Volvo omsätter 35 miljoner

En snabbkoll med Volvos teamchef Christoffer Dahl visar att stallet har 25 heltidsanställda och en budget på 35 miljoner kronor.

Mattias Anderssons familjeägda lilleputt-team har mindre än en tiondel så mycket pengar att röra sig med.

Men så får de också slita som djur för att hinna med allt.

– 2009 gjorde vi vår fjärde säsong som eget stall och blev femma bland förarna i mästerskapet. Inför den här säsongen lovade jag att första segern skulle komma. Det känns skönt att infria det löftet. Det är många som tvivlat på vår satsning.

Utanför bussen står pappa Hans.

– Jag är pensionär. Ändå har jag aldrig jobbat så mycket i mitt liv som jag gör nu. Ibland är det jävligt slitigt. Men i dag är känslan fantastisk, säger Andersson den äldre.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC