”Stark insats av P-G”

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Bra av svensken att
ta sig upp på pallen

Viasats expert Janne Blomqvist analyserar den tredje deltävlingen i rally-VM och ger sin syn på tävlingen i Jordanien.

Den tredje VM-deltävlingen i Jordanien blev ett tufft race. De steniga och smala vägarna skördade många offer, två av dem var svenskarna i SWRC-klassen. Både P-G Andersson och Patrik Sandell fick bryta den första tävlingsdagen men startade sedan om.

Vad tycker du om svenskarnas insatser?

P-G har varit riktigt bra, han hade vunnit om han inte kört sönder bilen den första dagen. Att han tar sig upp på pallen efter den missen är en jättebra insats. Patrik Sandell har haft en hel det tekniska problem. Det har strulat en hel del för honom och han måste ta nya tag. Patrik Flodin har jag inte sett, men resultaten talar för sig själv. Vinner man PWRC så gör man det bra.

Rallyt blev ett riktigt rackarspel där teamen gjorde allt för att få sina toppförare att starta lägre bak så de skulle kunna dra nytta av bättre fäste på sträckorna.

Hur ser du på taktikspelet som uppstod?

– Jag tycker att det visar på svagheter i reglementet. Det är helt emot andemeningen att tävlingen ska handla om rävspel mellan teamcheferna i stället för att förarna kör om vem som är snabbast. Det här var inte bra för publiken.

Hur ska man lösa en sådan här situation?

–Det talas om att förarna vill ha ett kval som körs i samband med shakedown på torsdagen som bestämmer startordningen. Det skulle kunna vara en lösning.

Mikko Hirvonen hade stora problem att matcha Sébastien Loeb redan i Mexiko och här i Jordanien kraschade han bort sig.

Vad anser du om Hirvonens prestationer?

– Jag är inte imponerad. Han stajlade för mycket när han körde av i Jordanien, det visar hur tajt och exakt man måste köra. Latvala visade i stället att han är redo för att utmana Loeb, men han har inte den positionen i teamet att han får göra det. Ford är en bit efter Citroënbilarna just nu. Det visar inte minst Petter Solberg som är med och slåss i täten med sitt privata Citroënteam.

Kimi Räikkönen tog sina första VM-poäng i Jordanien – kommentar?

– Han lyckades med sin målsättning att hålla sig på vägen och samla erfarenhet. Det var mycket bra gjort. Jag tror att när den värsta hajpen runt Kimi har lagt sig så blir det mer rimliga förväntningar på honom. Nu har han visat att han kan ta sig i mål och ta poäng.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally