Räikkönen: ”En helt annan värld”

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stort steg från
Formel 1 till rally-VM

F1-karriären är lagd på is på obestämd tid, i stället fokuserar Kimi Räikkönen allt på den nya utmaningen – att etablera sig i rally-VM.

Foto: Jaques Brinon, AP
Sébastien Loeb och Kimi Räikkönen. Snart får de mäta krafterna med varandra.

I en intervju avslöjar Kimi Räikkönen att han inte har några direkta planer på att återvända till banracingen.

– Jag trivs verkligen här nu, sedan får vi se hur det går. Jag har inte några planer eller deadlines utan nu vill jag bara njuta av den här utmaningen, säger Räikkönen till wrc.com

Tre underlag att behärska

Just utmaningen att bemästra rallybilen är det som lockar finländaren mest med grenbytet.

– Det finns så många variabler i rally, olika vägar, olika underlag. När man kör en sträcka kan allt ändras från kurva till kurva och det är väldigt roligt att köra under sådana omständigheter. I rally måste man också behärska tre underlag, i F1 är det ju inte så, säger han.

Skillnaderna mellan F1 och rally-VM är stora.

– Det här är en helt annan värld. Tävlingarna är annorlunda och människorna är annorlunda. Det verkar vara mer öppet och lättsamt mellan teamen här i rally-VM. Sedan får jag känslan av att sporten växer efter några tuffa år, jag tror att rally kommer att bli ännu mer populärt inom de närmaste åren.

På frågan om han kommer att vara besviken om han inte hamnar på podiet under säsongen verkar Räikkönen inte så bekymrad.

– Jag vet inte om jag blir besviken, det är för tidigt att säga. Jag måste lära mig noterna och att lyssna noga. Det är mycket nytt att ta till sig. Förhoppningsvis kan vi vara snabba, men nu vet jag inte alls vad jag kan förvänta mig.

Längtar till asfaltrallyn

VM-deltävlingen i Finland är den enda som Räikkönen har kört tidigare, allt annat är nytt.

– Finland är det enda rallyt jag känner till, men jag lärde mig förra året att det också kan vara lurigt. Jag ser också fram emot asfaltrallyna, det ska bli kul att se hur bilen beter sig, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally